ХРАМ „СВ. ЙОАН РИЛСКИ”


През 1903 г. е изграден храм в парка на Софийската духовна семинария, който е посветен на Св. Йоан Рилски. Храмовият празник, както и на семинарията е на 19 октомври. Също така като храмов празник се чества и Успението на св. Йоан Рилски на 18 август.

В храма семинаристите присъстват на всички служби и придобиват необходимите им познания относно богослужението.

Богослужения – делнични дни Богослужения – неделя и празник:
Утреня от 07.00 ч.
Вечерня от 18.30 ч.
Вечерня от 18.00 ч.
Утреня с литургия от 08.00 ч.
Свщ. Божидар Маринов – Ефимерий
GSM: 0878 44 33 57
e-mail: hram_seminaria@abv.bg
Свщ. Константин Цанков – Ефимерий
GSM: 0886 88 63 97
e-mail: sveshtenik_konstantin@abv.bg
За контакти и записване на часове за венчавки,кръщенета и др. църковни обреди и допълнителна информация:
GSM: 0878 44 33 87 

Църкватa – Небе на земята

Вие сте храм Божий,

и Духът Божий живее във вас”

(1кор.3:16)

 

Ето ни пред прага на храма. Дойдохме, защото чухме за Христа, Неговото благовестие и живот. Сега, след като в нас се разгоря желанието да бъдем такива, каквито Господ ни е създал – Негови истински образ и подобие – нека да влезем…

Вярата

„А вяра е жива представа на онова, за което се надяваме, и разкриване на онова, що се не вижда” (Евр.11:1)

Когато тръгваме на път, ние винаги имаме увереност, макар понякога и неосъзната, че ще стигнем до целта, за която сме тръгнали. Ето такава увереност е нашата вяра в Бога. Вяра в Неговото Слово, в Св. Писание и Св. Предание на Църквата.  Ние, православните християни, вярваме в Светата Троица, т.е. Един Бог в три лица – Бог Отец, Бог Син – Иисус Христос и Бог Дух Свети. Целта на нашия християнски живот е да напредваме и достигнем до онова съвършенство, до което са достигнали светците – да се уподобим по благодат на Бога и постигнем единство с Него.

Църквата

В Никейския Символ на вярата казваме: „Вярвам в една, света, съборна и апостолска Църква”.

Видимата част на Църквата е събранието на верните (кръстените), чийто живот се определя от много точни канони. Освен това ние вярваме и в невидимата част: в участието на ангелите и на отсъстващите наши починали близки и светии, в реалното и постоянно присъствие на Бога, в явленията и благодатта. В Църквата се извършва спасението на човека. По думите на ап. Петър там човекът става причастник на Божието естество (2Петр.1:4). Църквата е Тяло Христово, Петдесетница, продължаваща на земята, тя е образ на Пресветата Троица. Църквата не е само видимата общност на християните, тя е и Божият Дух, и благодатта на живите тайнства в тази общност.

Тайнствата

Тайнствата са пътят, който Господ ни е начертал, вратата, която Той ни е отворил… По този път и през тази врата Той се завръща отново при хората– казва византийският богослов св. Николай Кавасила. Думата „тайнство” е взета от Св. Писание, където означава „тайна на спасението” на света от Божия Син (1Тим.3:16), а също и църковни свещенодействия или прилагането на тази „тайна” в живота на християните. (1Кор.4:1,Еф.5:32) Тайнствата са свещенодействия, установени от Господа Иисуса Христа, в които под видим знак вярващият получава невидимата Божия благодат чрез молитвите и действията на свещеника. „Когато свещеникът кръщава, кръщава не той, а Бог, чието невидимо присъствие докосва главата на кръщавания” по думите на св. Кирил Иерусалимски.

Православната църква има седем тайнства: Кръщение, Миропомазване, Евхаристия (Причастяване), което наричаме Тайнство на тайнствата, Покаяние, Свещенство, Брак и Елеосвещение.

И така, нека пристъпим към тайнствата на Църквата и отдадем целия си живот на Христа Бога. Амин – Да бъде!