fbpx
Home > Без категория > Престави се в Господа г-н Димитър Попов, преподавател по философия


На 23 феврури 2021 сутринта се престави в Господа скъпият наш брат и колега г-н Димитър Попов. Високообразован и ерудиран той беше един от най-обичаните преподаватели на стотици семинаристи в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

През последните десетина години повечето завършващи семинаристи избираха предмета философия като втори задължителен за държавните си изпити. Г-н Попов ги подготвяше умело и с голяма любов. Всички ученици оставаха с добри впечатления, защото той се грижеше бащински за тях, напътстваше ги, даваше им съвети, посочваше им книгите, които да четат и така той раширяваше хоризонта им.

За своите колеги г-н Попов бе отзивчив, всеотдаен и добър приятел и винаги желан събеседник. Той имаше остър и проницателен ум с тънко чувство за хумор. Винаги помагаше в трудни ситуации със съвети и напътствия. Той бе истински пример за християнин, за добрия и трудодлюбив и скромен човек. Никога не се плашеше от каквато и да е работа и се справяше с поставените му задачи с усърдие и дисциплина. Беше образец за благост и доброта във възпитателния процес на учениците и в отношенията си с тях и затова всички го обичаха. Каквото и да кажем за г-н Димитър Попов ще е малко.

Димитър Василев Попов е роден на 28 август 1959 г. в София в семейство на преселници от Кукуш (Килкис). Средно образование завършва в София, в тогавашния техникум „Киров“ (днес Професионална гимназия по електротехника и автоматика), По препоръка на архимандрит Серафим Алексиев става студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1986 г. През 1989 г. започва работа като библиотекар и възпитател в Софийската духовна семинария, която тогава все още е на гара Черепиш. През 2001 г. завърша Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и преподава философия на учениците до настоящата 2020/2021 учебна година. През последните 31 години г-н Димитър Попов е бил библиотекар, възпитател, заместник-ректор по учебната дейност и старши преподавател по философия, омилетика, апологетика и др. в Семинарията.

На днешния ден Ректорът на Семинарията архимандрит Пахомий, заедно с духовници, преподаватели и семинаристи отслужиха трисагий и се помолиха за душата на техния близък.

Опелото ще се състои 27 февруари 2021 г. (събота) от 11:00 ч. в храм „Св. Йоан Рилски“, Софийска духовна семинария.

Господ да го упокои в селенията на праведните! Вечна да бъде паметта му!

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function eregi_replace() in /home/beeconti/public_html/wp-content/plugins/link-indication/link-indication.php:315 Stack trace: #0 [internal function]: LinkIndication->ParseLinks(Array) #1 /home/beeconti/public_html/wp-content/plugins/link-indication/link-indication.php(115): preg_replace_callback('/<a (.*?)(href=...', Array, '\n\n<!DOCTYPE htm...') #2 [internal function]: LinkIndication->LinkIndicationMain('\n\n<!DOCTYPE htm...', 9) #3 /home/beeconti/public_html/wp-includes/functions.php(5279): ob_end_flush() #4 /home/beeconti/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(308): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/beeconti/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(332): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/beeconti/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/beeconti/public_html/wp-includes/load.php(1124): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/beeconti/public_html/wp-content/plugins/link-indication/link-indication.php on line 315