fbpx
Home > новини > Софийската духовна семинария взе участие в традиционното честване на Възнесение Господне в местността Кръста на столичния район „Лозенец“

Празникът Възнесение Господне – Спасовден – и този път бе тържествено отбелязан в местността Кръста на южното възвишение в столичния район „Лозенец“. Честването на Спасовден тук е традиция, установена още от дълбока древност. По примера на християните от времето на най-ранната Църква, и жителите на Сердика – Средец – София, започнали да излизат на Спасовден на най-близкото възвишение за възпоменаване на великото Христово Възнесение.

На четиридесетия ден след Своето Възкресение, Господ Иисус Христос извел учениците Си на планината Елеон до Йерусалим, и там, след като разговарял с тях и им дал последни напътствия и обещанието за невидимото благодатно действие на Дух Свети, вдигнал ръцете Си за благослов и, като ги благославял, отделил се от тях и се възнесъл към небето.

За спомен на това славно събитие, християните на много места започнали в деня на Възнесението да излизат на близък до селището хълм и да извършват богослужение. Южното възвишение на столичния град е едно такова, от древност в святост просияло място. Именно поради тази причина тук през месец май 1878 г. е издигнат невисок, но масивен каменен кръст в чест на Освобождението на София, който дава и името на местността. На това възвишение между столичния град и планината Витоша, днес очертано териториално като район „Лозенец“, се намира и Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”.

В празничния ден тържествената св. Литургия за Възнесение Христово в семинарския храм бе оглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, ректор на духовната школа, в съслужение със семинарското духовенство. На клироса пяха семинаристите от четвърти курс под ръководството на г-н Тодор Костов, а празнична проповед изнесе семинаристът Светослав Цеков.

След края на богослужението архимандрит Сергий, йеромонах Исаак и семинарска певческа група с ръководител г-н Лъчезар Вълков се отправиха към местността Кръста, за да се присъединят към честване на Спасовден, превърнало се в събор и общонароден празник на квартал „Лозенец“.

При старинния каменен кръст, в присъствието на кмета на район „Лозенец“ г-н Прошко Прошков, представители на Общината и други официални лица, най-напред бе отслужена заупокойна молитва в памет на падналите за Освобождението на София руски войни, а след това тържествен водосвет за здраве, благополучие в делата, мир и духовно преуспяване на всички жители на квартал „Лозенец“ и на всички, празнуващи днешния голям Господски празник. Последованията извърши ректорът на Семинарията Негово Високопреподобие архимандрит Сергий с участието на йеромонах Исаак и протойерей Василий Сарян, предстоятел на намиращия се в близост храм “Св. Преображение Господне”.

След това към присъстващите с празнично слово се обърна о. Василий. Той припомни, че кръстът е издигнат непосредствено след Освобождението на София в памет на падналите руски войни при превземането от руската войска, под командването на генерал Гурко, на намиращата се на това място турска крепост. Счита се, че каменният кръст е първият паметник в страната, издигнат в знак на признателност към освободителите. Това бележито народно дело е било осъществено от инициативен комитет на софианци и е било лично благословено от Екзарх Йосиф.

От своя страна г-н Прошко Прошков поздрави жителите на „Лозенец“ с празника на общината и пожела светлината на Спасовден да даде на всеки в днешните трудни времена най-вече вътрешно спасение, за да постигнем както лично благополучие, така и просперитет за района и за целия град.

В края на тържеството малките възпитаници на 139 основно училище “Захарий Круша” в пъстроцветни български носии изнесоха фолклорен концерт, а със средства на общината на участниците в празника бе раздадено благословено ястие. Народното веселие в чест на Спасовден – празник на община „Лозенец“, ще продължи и в неделя – 16 май – в градинката пред храм “Преображение Господне”.

По традиция Софийската духовна семинария молитвено почита каменния кръст на възвишението в район „Лозенец“ два пъти в годината – на Спасовден и на Кръстовден – 14 септември, когато се открива новата учебна година в духовните школи на Българската православна църква.

Текст: Мария Братинова
Снимки: ипод. Георги Георгиев, ипод. Здравко Кънев и Мария Братинова


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function eregi_replace() in /home/beeconti/public_html/wp-content/plugins/link-indication/link-indication.php:315 Stack trace: #0 [internal function]: LinkIndication->ParseLinks(Array) #1 /home/beeconti/public_html/wp-content/plugins/link-indication/link-indication.php(115): preg_replace_callback('/<a (.*?)(href=...', Array, '\n\n<!DOCTYPE htm...') #2 [internal function]: LinkIndication->LinkIndicationMain('\n\n<!DOCTYPE htm...', 9) #3 /home/beeconti/public_html/wp-includes/functions.php(5279): ob_end_flush() #4 /home/beeconti/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(308): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/beeconti/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(332): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/beeconti/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/beeconti/public_html/wp-includes/load.php(1124): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/beeconti/public_html/wp-content/plugins/link-indication/link-indication.php on line 315