Home > Храмът

Храм „Свети Йоан Рилски“ е изграден през 1903г. в красивия парк на Софийската духовна семинария и е посветен на най-великия светец на българската земя -преподобни Йоан Рилски чудотворец. 

Храмовият празник, както и на семинарията е на 19 октомври. Също така като храмов празник се чества и Успението на св. Йоан Рилски на 18 август.

В храма семинаристите присъстват на всички служби и придобиват необходимите им познания относно богослужението.

В семинарския храм ежедневно се отслужват утренно и вечерно богослужение, а през неделните и празничните дни – света литургия. В храма се провежда и богослужебната практика на семинаристите, която е свързана с учебния процес и конкретно със следните богословски дисциплини – литургика, източно-църковно пение, омилетика, църковно-славянско четене и музика. Стремежът на духовенството и преподавателите е семинаристите  трайно да усъвършенстват своите знания и умения, които да прилагат като бъдещи църковни служители.

 

 

Богослужения – делнични дни Богослужения – неделя и празник:
Утреня от 07.00 ч.
Вечерня от 18.30 ч.
Вечерня от 18.00 ч.
Утреня с литургия от 08.00 ч.

 

​За контакти и записване на часове за венчавки,кръщенета и др. църковни обреди и допълнителна информация: GSM: 0878 44 33 87e-mail: hram_seminaria@abv.bg

архимандрит Мелетий 

 

Ефимерий

свщ. Козма Поповски 

 

Ефимерий 

  

 

 

дякон Слави Спасов