fbpx
Home > Храмът > Пансион

БОГОСЛУЖЕНИЯТА В СЕМИНАРСКИЯ ХРАМ

В семинарския храм ежедневно се провежда богослужебна практика на учениците, включваща утренно и вечерно богослужение, а през неделните и празничните дни – света литургия. Богослужебната практика е пряко свързана с учебния процес и конкретно със следните богословски дисциплини – литургика, източно-църковно пение, омилетика, църковно-славянско четене и музика. Целите са семинаристите да получат трайни знания и умения, които да прилагат като бъдещи църковни служители.

 

УЧЕБЕН КОРПУС

В сградата на семинарията е обособен учебен корпус с класни стаи и кабинети. Обучението е само до обяд. Следобед от 14 до 16 ч. учениците има свободно време, а между 16 и 18 ч. – време за самоподготовка. Семинаристите ползват безплатно учебници и учебни помагала, предоставени им от библиотеката на семинарията.

Класни стаи


КОНЦЕРТНА ЗАЛА

В централната сграда на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски” е разположена концертна зала със сто и петдесет места. В нея се провеждат празнични тържества с участието на семинарския хор, концертни програми, научни лекции, театрални представления и прожекции.

Концертна зала


ИНТЕРНЕТ КАФЕНЕ

От 2009 г. в семинарията е изградена зала за отдих с бюфет и компютри за учениците и външните посетители.

 

СТОЛОВА
От 2007 г. в семинарията функционира нова столова. Сутрин, обед и вечер семинаристите се хранят в нея със здравословна и съобразена с Църковния календар храна. Всяко хранене започва и завършва с молитва и благословение.

[nggallery id=18]

 

СПОРТНА ЗАЛА
През 2008 г. в семинарията бе изградена нова спортна зала. В нея се провеждат часовете по физическо възпитание. Тя е на разположение на семинаристите и през останалото време на деня.
Залата разполага с 2 маси за тенис, шведски стени, боксов чувал, дъмбели, лежанки и други уреди за упражнения.

[nggallery id=19]

 

КОМПЮТЪРНА ЗАЛА

На разположение на семинаристите от 2003 г. е оборудвана компютърна зала с интернет. В нея се провеждат часовете по информатика и информационни технологии. Залата е достъпна за семинаристите през свободното им време за осъществяване на социални контакти, подготовка на писмени работи и проповеди, както и за игри.

 

МУЛТИМЕДИЕН КАБИНЕТ

От 2008 г. в семинарията беше оборудван кабинет с компютър, принтер и прожектор с екран. В него, чрез итерактивни методи, се предствят мултимедийни уроци. В свободното си време семинаристите ползват кабинета за кинопрожекции, беседи и подготовки на презентации.

Мултимедиен кабинет


ПАРК

Една от най-големите забележителности на Семинарията е нейният парк. Разположен на територия от осемдесет и шест декара, залесен с редки растителни видове и ограден с масивна ограда. Това е любимо място за отдих и разходка на учениците и енориашите от съседните жилищни сгради. В източната част на парка е разположена спортна база, състояща се от футболно игрище с тревно покритие и тенис – кортове, на които учениците провеждат часовете си по физическо възпитание и спортуват в свободното си време. Ползването на спортната база подпомага правилното развитие и растеж на учениците, което е част от тяхното възпитание.


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function eregi_replace() in /home/beeconti/public_html/wp-content/plugins/link-indication/link-indication.php:315 Stack trace: #0 [internal function]: LinkIndication->ParseLinks(Array) #1 /home/beeconti/public_html/wp-content/plugins/link-indication/link-indication.php(115): preg_replace_callback('/<a (.*?)(href=...', Array, '\n\n<!DOCTYPE htm...') #2 [internal function]: LinkIndication->LinkIndicationMain('\n\n<!DOCTYPE htm...', 9) #3 /home/beeconti/public_html/wp-includes/functions.php(5279): ob_end_flush() #4 /home/beeconti/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(308): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/beeconti/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(332): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/beeconti/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/beeconti/public_html/wp-includes/load.php(1124): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/beeconti/public_html/wp-content/plugins/link-indication/link-indication.php on line 315