Home > Без категория > Награждаване на началниците на регионалните инспекторати за добри резултати от въвеждането на предмета „Религия-Православие“ в училище.

С благословението на Св. Синод на Българската Православна Църква Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ беше домакин на награждаването на началниците на Регионалните инспекторати по образование, съдействали за въвеждането на предмета „Религия-Православие“ в училищата по области.  Събитието беше по инициатива на г-жа Янка Такева, председател на синдиката на българските учители. Срещатата е втора такава, като първата се проведе на  09 октомври 2018 г. в Гигинския манастир „Св.св. Козма и Дамян“. На срещата присъстваха Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, председателят на синдиката на българските учители г-жа Янка Такева, началникът на РУО София-град г-жа Ваня Кастрева, както и двадесет и осем началници на Регионалните управления по образование от областните градове. В своето слово митрополит Йоан поздрави от името на Негово Светейшество патриарх Неофит участниците и каза, че Българската Православна Църква благодари за положените трудове от страна на държавните институции и служители, като се надява те да продължат и занапред това дело, защото предметът Религия-Православие е от изключителна важност за правилното оформяне на личностите на младите хора, развивайки у тях добродетели като смирение, послушание и търпение.

Митрополит Йоан сподели, че броят на разкритите и работещи групи в детските градини и училища  по предемета „Религия-Православие“ е 2746, което е повече от два пъти спрямо предходните години и е висок резултат от трудовете на Регионалните Управления.

В края на събитието г-жа Янка Такева награди всички Началници на Регионалните инспекторати за постигнатите високи резултати, а Ректорът на Семинарията Архимандрит Пахомий подари на всички икона с образа на преп. Йоан Рилски Чудотворец за молитвен спомен.

Кратака програма от църковни песнопения изпълниха учениците от Семинарията водени от йеромонах Мелетий, заместник-ректор.

Всички гости посетиха  иконописното ателие на Семинарията, където бяха изложени икони и дърворезба, направени от семинаристите през миналата и настоящата учебни години.