Home > Без категория > Министерският съвет отпусна средства за реставрация и укрепване на стенописите в храма на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

На заседание на Министерския съвет, проведено на 03.06.2020 г.,  министър-председателят Бойко Борисов обяви, че ще отпусне средства в размер на половин милион лева за реставрация на стенописите на храм „Св. Йоан Рилски“ в Софийска духовна семинария.  Ректорът на Семинарията архимандрит Пахомий благодари на министър-председателя и каза, че така храмът на Семинарията ще възстанови своето благолепие. Нашият храм – продължи той – е място, което ползват семинаристите за молитва и богослужебна практика, място където се обучават, но в същото време е и място за поклонение на миряните, които посещават храма и които ще се радват да видят тези ценни и редки стенописи възстановени.

Храмът на семинарията е изписан през периода 1966-1969 г., с благословението на светейшия патриарх Кирил. Стенописите в голямата си част са дело на известния руски художник проф. Николай Ростовцев (1898-1988) и неговия екип. Те имат голяма историческа важност и значение, заради начина на изографисване, който имитира мозаечна структура. С помощата на  правителството храмът ще може да възстанови своето благолепие и да съхрани историческата ценост, която представляват самите стенописи.

Снимка: Вестник Труд