Home > Без категория > Митрополит Йоан връчи дипломите на семинаристите и курсистите от випуск 2020 г.

На 29 юни, когато честваме празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, духовният надзорник на Софийската духовна семинария Варненският и Великопреславски митрополит Йоан връчи дипломите на завършващите семинаристи от випуск 2015-2020 г.

Тази учебна година завършват 10 ученици от редовния петгодишен курс на обучение и 8 курсисти от двугодишния паралелен курс.

За празника митрополит Йоан възглави божествената св. Литургия в съслужение с ректора архимандрит Пахомий, заместник-ректора йеромонах Мелетий, ефимерия свещ. Козма Поповски, както и с гостите: архимандрит Антим, протосингел на Видинска св. митрополия, иконом Лазар Георгиев, предстоятел на храм „Св. вмчк. Георги Победоносец“, протойерей Методи Корчев, предстоятел на храм „Св. Николай“, протойерей Иван Иванов и дяконите Слави Спасов и Цоло Кривачков.

В словото си митрополит Йоан благодари на ректора, преподавателите и възпитателите за положените усилия през годините за обучението на семинаристите.

Във връзка с празника Негово Високопреосвещенство отбеляза, че днешният ден е свързан с апостолството, с пратеничеството на апостолите в света, чрез което се е преподала Христовата вяра на целия свят. Митрополитът допълни още, че светите апостоли Петър и Павел, наречени от Църквата Първовърховни, са светила на вселената и стълбове на Църквата. Той препоръча на семинаристите да продължат образованието си в богословските факултети и да останат близо до светата Църква. На завършващия випуск архиереят каза, че след години ще си спомнят за прекараното време в Семинарията и ще оценят всичко, което са получили от Ректора, преподавателите и възпитателите.

В поздравителното си слово ректорът  на Семинарията архимандрит Пахомий благодари на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за грижата към учениците и на митрополит Йоан за архипастирската му дейност в Семинарията и за тържественото връчване на дипломите на абитуриентите.

По утвърдена столетна традиция след светата богослужба завършващите дванадесетокласници предадоха знамето на Семинарията на единадесети клас.

Тази година тържеството по предаване на Семинарското знаме се състоя на 29 юни, а не както е обичайно на Благовещение, поради извънредното положение, което беше обявено през месец март 2020 г.

От името на дванадесети клас абитуриентът Антон Костов предаде знамето с тържествено слово, в което благодари на Ректора и преподавателите за усилията, които са положили през тези пет години за тяхното обучение и духовно израстване. Знамето бе прието от ученикът Димитър Дидов, който в своето слово благодари на завършващите за ценните съвети и им пожела винаги да следват Христовия път.