Home > Без категория > Архиерейска св. Литургия за празника на св. Пахомий Велики в Семинарския храм

В днешния ден Светата църква отбелязва празника на св. Пахомий Велики.

В храма на Семинарията „Св. Йоан Рилски“ бе отслужена св. Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Западно и-Средноевропески митрополит Антоний. В съслужение с митрополит Антоний бяха главният секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, ректорът на Софийската духовна семинария архимандрит Пахомий, заместник-ректорът йеромонах Мелетий, игуменът на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“ йеромонах Пимен, игуменът на Бистришкия манастир „св. Йоаким и Анна“ йеромонах Яков, йеромонах Доситей от Дивотинския манастир, ефимерият на Клисурския манастир „Св. Петка“ свещ. Георги Николачков и дякон Слави Спасов.

В словото си митрополит Антоний поздрави Негово Високопреподобие архимандрит Пахомий по случай имения му ден като предаде и сърдечни поздрави от Негово Светейшество Българския Патриарх и митрополит Софийски Неофит. Владиката подчерта, че в Софийската духовна семинария, под ръководството на отец Пахомий, е постигнат сериозен напредък за повишаване качеството на образованието. Той сподели, че през последните години се е направило много за изграждането и подобрението на материалната база в училището. Също така припомни, че в момента се прави цялостна реставрация насеминарския храм „Св. Йоан Рилски“ и скоро той ще бъде възстановен, така, както го помнят много поколения випускници. Митрополит Антоний пожела на отец Пахомий „крепко здраве, сила, духовна бодрост, за да може да продължи с усърдие своите трудове“.

Отец Пахомий благодри на митрополит Антоний и епископ Герасим, както и на всички присъстващи за оказаната чест и отделеното време.

От името на храмовото духовенство йеромонах Мелетий поднесе празничен букет като благодари на отец Пахомий за духовните грижи и внимание, които полага за всички свои духовни чада.

Учениците, служителите и педагогическият персонал на Софийската духовна семинария поздравиха архимандрит Пахомий като му пожелаха крепко здраве и духовни сили в отговорното му служение. На многая и благая лета Високопреподобни отче!

Снимки: Стефан Момчилов, 10 кл.