Home > Без категория > На Кръстовден митрополит Йоан откри новата учебна 21/22 г. в Софийската духовна Семинария „Св. Йоан Рилски“

С архиерейска света литургия започна новата 2021/2022 учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Светата Божествена литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Варнеския и Великопреславски митрополит Йоан, който е духовен надзорник на училището. С него съслужиха архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, йеромонах Мелетий, заместник-ректор,  свещеник Козма Поповски, ефимерий, протойерей Методи Корчев, протойерей Михаил Хаджиев, секретар на Великотърновска епархия, дякон Слави Спасов и други свещеници.

Проповед за празника произнесе дванадесетокласникът Мирослав Димитров, който говори за Кръста Христов в православното богословие.

Настоятелите на храма, преподаватели, възпитатели, служители, родители и богомолци изпълниха Божия дом, за да се помолят и посрещнат заедно със семинаристите откриването на новата учебна година.

В края на св. литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан се обърна с отеческо слово към вярващите. Той подчерта, че Кръстът Христов е онова велико оръдие на страданието, което за нас християните се превърна в сила Божия. Ние трябва да се въоръжим с него и без страх, а с дръзновение да продължим своя път, за да се спасим. Той отбеляза, че Кръстът Христов ни напомня за Божията обич, както св. Йоан Богослов казва в Евангелието: „Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен (Йоан. 3:16). Това е законът на любовта,  завещан ни от Христос. Това, продължи Владиката, е онази любов, която съединява човеците. Ако в днешното семейство, домашната църква, в училището, в обществото имаме такава жертвена любов, ние ще изпълним това, което ни призовава и Господ Иисус Христос – да бъдем съвършени човеци.  Отивайки към Кръста, за да го целунем, каза митрополит Йоан, ние трябва да си помислим първо на кого трябва да простим, към кого таим зло в сърцето си и, ако имаме такива помисли, то трябва да се отвърнем от себе си и от нашите мисли и да постъпим като християни по примера на Господ Иисус Христос. Митрополит Йоан поздрави вярващите и учениците на Семинарията със словото на Негово Светейшество Българския Патриарх и Митрополит Софийски Неофит като им пожела да възрастват във вярата, да бъдат ревности в усвояването на преподаваните знания и да не пестят усилията си в ученето.

От своя страна архимандрит Пахомий благодари на митрополит Йоан за отеческия благослов и за поздрава на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Той благодари и на митр. Йоан за празничното богослужение и „огнените слова“, с които се обърна към присъстващите в храма. Ректорът пожела на учениците повече ревност, повече дръзновение и ги насърчи да постоянстват в учението.

По време на богослужението молитвено участие взе д-р Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието, София-град, която отправи поздравително слово по случай откриването на учебната година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ .

Поздравления за началото на учебната година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“  бяха изпратени от г-н Константин Павлов, кмета на район Лозенец – виж тук и от поклонник Калин Велков, началник на военното окръжие София – I степен.