Home > Без категория > Опело на д-р Дарин Алексиев, богослов и преподавател в Софийска духовна семинария

На 20 декември 2021 г. в храм „Св. Георги“ в София (на Петте кьошета) бе извършено опело на д-р Дарин Алексиев от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в съслужение с Негово Преосвщенство Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит и Негово Преосвещенство Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. На опелото присъстваха десетки свещеници, ученици, студенти, курсисти и приятели на новопреставения раб Божий Дарин.

Д-р Дарин Алексиев бе изтъкнат богослов, православен изследовател, издател, утвърден автор и редактор на десетки богословски книги и множество богословски и философски статии. За своите колеги д-р Дарин Алексиев бе желан събеседник и добър приятел. За нас семинарститите той бе обичан преподавател. Поколения семинаристи ще носят в сърцата си благодарна памет за онзи, който е разкрил съкровищата на отеческата вяра.

БИОГРАФИЯ НА Д-Р ДАРИН АЛЕКСИЕВ


Дарин Алексиев е роден през 1974 г. във Враца. През 1997 г. е завършил Богословския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ през 1997 г.  с магистърска образователно-квалификационна степен „Теология“. През 2021 г.  защитава докторска степен по научната специалност „История на философията“, с работа посветена на онтологизирането на понятието София в руската религиозна философия. Д. Алексиев е изследовател, издател и редактор. Автор и редактор е на десетки богословски книги и множество богословски и философски статии. От 2010 г. е учител в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, а от 2014 г. преподава и в Пловдивската духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“.