Home > Без категория > Архиерейска св. Литургия за празника на св. Пахомий Велики в Семинарския храм

На 15 май, когато Св. Църква прославя паметта на св. Пахомий Велики, Негово Преосвещенство Браницкият епископ Пахомий отбеляза своя имен ден, като възглави светата Литургия в Семинарския храм „Св. Йоан Рилски“. В съслужение с Владиката бе главният секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, заместник-ректорът йеромонах Мелетий, игуменът на Бистришкия манастир „Св. Йоаким и Анна“ йеромонах Яков, игуменът на Дивотинския манастир йеромонах Йоаким, председателят на столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ иконом Стилиян Табаков, ефимерият Козма Поповски и дякон Слави Спасов. В словото си епископ Герасим предаде поздрав от Негово Светейшество Българския Патриарх и митрополит Софийски Неофит към Браницкия епископ Пахомий. Той каза, че усилията и трудовете, които Владика Пахомий полага, се виждат от всички. Но освен благолепието и материалните придобивки има и духовните плодове, които принася със своите духовни чеда, монасите, които е постригал и всички хора, за които се грижи духовно с молитва и внимание.

Браницкият епископ Пахомий благодари на епископ Герасим, както и на всички присъстващи отци за оказаната чест и отделеното време. Той изказа благодарността си и към поздрава на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, който винаги има в мислите и молитивите си Семинарията, преподавателите и учениците й.

 От името на преподавателите, учениците и служителите на Семинарията йеромонах Мелетий произнесе празнично слово и поднесе букет като благодари на Браницкия епископ за духовните грижи и внимание, които полага за всички свои духовни чада. В словото си отец Мелетий пожела на Владиката „Подвигополжникът Христос неотменно да бъде с него, да му вдъхва мъжество, да му дарява утеха и да просвещава пътят му.“

На клира пяха учениците от 9 и 11 кл. под ръководството на иконом Кирил Дидов, преподавател по източно-църковно пеене в Семинарията.

Учениците, служителите и педагогическият персонал на Софийската духовна семинария поздравиха Браницкия епископ Пахомий и му пожелаха крепко здраве и духовни сили в отговорното му служение.

На многая и благая лета Преосвещени Владико!

Снимки: Филип Васев , 10 кл.

Ангел Карадаков