Home > Без категория > На 28 май се състоя благотоворителен концерт на Софийската духовна семинария под надслов „От деца за деца“

На 28 май от 18:00 ч. с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Светия Синод в залата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ се проведе благотворителен концерт на учениците от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ под надслов „От деца за деца“. Концертът беше с цел подкрепа за продължаването на образованието на децата от Украйна, които се намират на територията на страната ни.
Официални гости на събитието бяха: Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод; г-н Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи; г-жа Ваня Станчева, старши експерт от Регионалното управление на образованието ‒ София-град, и др.
Пред пълната концертна зала семинаристите представиха богата музикална програма с църковни песнопения, класически произведения за пиано, народни песни, както и авторски стихотворения.
Под диригентството на йеромонах Мелетий (Спасов), заместник-ректор, хорът на Семинарията изпълни „Аниксандарии“ от Теодор Фокейски, Велико славословие на 5-ти глас от Петър Византиец, полиелей „Исповедайтеся Господеви“, напев от манастира Симоно-Петра и др. песнопения. Със солови изпълнения се отличиха учениците Йоан-Петър Павлов и Николай Георгиев от X кл., които изпълниха Първи антифон на Литургията ‒ 102. псалом на гръцки език, Иван Николов от XII кл., който изпълни „Ложесна твоего“ – древен напев, на гл. 5.
Под диригентството на г-н Калин Кирилов, преподавател по музика, възпитаниците изпълниха следните произведения: „Богородице Дево“ по напев от Воскресенския манастир и народните песни „Запела е сойка птица“ и „Замръкнала е хубава Яна“. Солово бяха изпълнени народните песни „Катеринче моме“ от Иван Александров от IX кл. и „Руфинка болна легнала“ от Самуил Христов от VIII кл.
Възпитаниците на Семинарията изпълниха и следните класически произведения за пиано: Лъчезар Величков от VIII кл. изсвири мюзет от Йохан Себастиян Бах, Стефан Капсъзов бе подготвил „Немски танц“ на Йозеф Хайдн, Боян Александров от XII кл. изпълни сицилиана от Бах, а Християн Паскалев от XI кл. изсвири менует в до минор от Йохан Себастиан Бах.
В края на концерта Негово Преосвещенство Браницкият епископ Пахомий, ректор на Семинарията, благодари на всички, отделили от своето време и дали своята лепта за нуждаещите се деца-бежанци, намерили убежище на територията на нашата страна.
Концертът завърши с молитва за мир, отправена от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий.

Всеки, който е пропуснал и желае да подкрепи благородната инициатива, може да го направи с дарение онлайн или по банков път на официалната сметка на Българския червен кръст. Като основание за превода следва да се посочи „Концерт на Софийската семинария „Св. Йоан Рилски“.

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG23UNCR76301077778563
UNCRBGSF (За пострадалите от конфликта в Украйна)

Снимки: К. Мастратони, 10 кл.

Текст: дякон С. Спасов