Home > Без категория > Архиерейска св. Литургия за празника Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец в Семинарския храм

На 17 август ‒ вторник, в навечерието на летния празник на Софийската духовна семинария, бе отслужено празнично вечерно богослужение с петохлебие и акатист към св. Йоан Рилски от ректора на Семинарията, Браницки епископ Пахомий,  заедно със свещ. Георги Николачков и дякон Слави Спасов.

На 18 август – сряда, в деня на празника Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец, бе отслужена  св. Литургия от Браницкия епископ Пахомий, Ректор на Семинарията. В богослужението взеха участие йеромонах Никодим, йером. Доситей, брат на Дивотинската св. обител, и дякон Слави Спасов, секретар на Семинарията.

В клиросното пеене участие взеха архимандрит Мелетий Спасов, Константинос Фотопулос, преподавателят по църковна музика г-н Калин Кирилов и гости на Семинарията.

В края на св. Литургия епископ Пахомий  каза, че сме радостни да се намираме в храма на преп. Йоан Рилски Чудотворец, чиято памет почитаме днес. Радостни сме и от това, продължи Владиката, че в храма на Семинарията всеки човек има възможност да се докосне, да целуне и да се поклони на частицата от  мощите на дивния Рилски подвижник. Владиката напомни, че преди да отходи от земния си път, св. Йоан Рилски ни завещава да пазим чистотата на православната ни вяра, както и да се пазим от дългата змия на сребролюбието, за да опазим чистотата на душата си. В края на словото си еп. Пахомий призова вярващите към единомислие, като им каза, че в тези тежки изпитания и трудности на разединение, на болести и на войни се нуждаем обединени, с едно сърце да отправяме молитвите си към св. Йоан Рилски Чудотворец и да просим неговото застъпничество и покровителство.

По традиция и в чест на празника на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец в  двора на храма се раздаде постен корбан за благословение.