Home > новини > Хорът на Семинарията участва в честване на Успението на св. равноап. Кирил

На 14. февруари 2023 г. – Успение на св. равноап. Кирил – част от хора на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ под ръководството на зам.-ректора, Негово Високопреподобие архим. Мелетий, взе участие в традиционното честване на празника, организирано от Кирило-Методиевския научен център на БАН и Националния музей „Земята и хората“.

Честването на Успението на св. равноап. Кирил се организира за четиринадесети пореден път от Кирило-Методиевския научен център. Тази година то беше част от поредицата юбилейни инициативи, с които КМНЦ отбелязва три важни годишнини – 1160 години от създаването на славянската писменост, 110 години от създаването на Климентовата комисия и 60 години от възстановяването на Кирило-Методиевската комисия.

В началото на тържеството архим. Мелетий поздрави гостите на събитието, като припомни накратко християнското и общокултурно значение на Кирило-Методиевото дело, като очерта приемствеността между св. солунски братя, техния подвиг и всички техни съвременни приемници. След това хористите изпяха Тропара на св. Кирил и Методий, две хвалитни стихири и „Велики воевода“. Изпълнените от семинаристите песнопения произведоха силно впечатление на присъстващите и предизвикаха заслужени аплодисменти.

След това тържествено начало събитието продължи в академичен дух – лекция, посветена на празника, беше произнесена от проф. дин Димо Чешмеджиев, след което беше представен сборникът „А на жената бяха дадени крила“, издаден в чест на проф. д-р Светлина Николова – изтъкнат палеославист и дълогодишен директор на КМНЦ. Програмата завърши с кратко слово на благодарност и напътствия към бъдещите млади изследователи на самата проф. Николова.

Текст: д-р Андрей Бобев

Снимки: Цветелин Митров, 8 кл.