Home > Без категория > Откриване на документална изложба в Народния театър „Иван Вазов“

В централното фоайе на Народния театър „Иван Вазов“ от 17.30 часа на 27.04 бе открита документалната изложба „120 години история в лица. Учители и ученици в Софийската духовна семинария“. Изложбата е част от празнична годишна програма на Софийската семинария, свързана със сто и двадесет годишния юбилей на духовната ни школа.
Изложбата откри Негово преосвещенство епископ Пахомий Браницки. В своето слово той приветства уважилите събитието ни гости, колеги и ученици на Семинарията. Също така бяха изказани и благодарности към към г-н Васил Василев, директор на Народния театър „Иван Вазов“ и кураторката на изложбата Ивелина Велинова, които оказаха помощ при реализирането на изложбата. В словото си Ректорът на Семинарията представи накратко поредицата от планирани събития за юбилейната година, които включват: историческа конференция, изложба на ценни издания на Семинарската библиотека и празничен концерт . След това думата бе дадена на авторите на изложбата – свещ. Козма Поповски, преподавател по литургика и ефимерий, и дякон Слави Спасов, секретар на Семинарията.

В своето изказване отец Козма представи основните идеи, вложени в изложбата. Целта е да се представи историята Софийската духовна семинария като институция ‒ през личностите, които са оставили следи от своето обучение и преподавателска дейност в духовното училище. Авторите обърнаха внимание, че макар основната задача на Семинарията е да възпитава бъдещите духовници и водачи на Църквата в България, през годините по естествен път тази задача е многократно надмината. Впечатление на авторите, по времето на тяхното проучване и подготовката на материала за изложбата, прави широкият културен и научен профил на възпитаниците и преподавателите, чийто живот е свързан със Семинарията като тяхна Алма матер. Поради тази причина кураторите на изложбата избират нестандартен подход: да бъдат представени личности от най-различни сфери – творци, артисти и учени, оставили ярка следа в българската култура и наука. В петнадесетте табла вниманието на гостите привличат учените: Патриарх Кирил, академик на БАН, и академиците прот. Иван Гошев, Стефан Младенов и Евгени Матеев; филолозите проф. Александър Милев, Сава Чукалов, Апостол Михайлов; актьорите Стефан Сърбов и Андрей Чапразов, дълги години отдали на Народния театър; музикантите и певците Димитър Узунов, Константин Дурев, Ангел Попконстантинов; писателите Димитър Осинин, Спас Кралевски, драматургът и преводач Радко Радков, художникът Харалампи Тачев и други изтъкнати ученици и учители познати на българската култура и наука.

Вечерта продължи със скромна почерпка, където гостите, ръководството на Семинарията и авторите споделиха своите впечатления от изложбата.

Текст: свещ. Козма Поповски

Снимки: Цветелин Митров, 8 клас