Home > Без категория > Архиерейска св. Литургия и връчване на  дипломите на учениците и курсистите от випуск 2023 г.

На 29 юни, когато честваме празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, връчи дипломите на завършващите семинаристи и курсисти от випуск 2023 г.
През настоящата учебна година се дипломираха 11 ученици от редовния петгодишен курс на обучение с класен ръководител свещ. Козма Поповски и 6 курсисти от двугодишния паралелен курс с курсов ръководител г-н Валентин Насковски.

Светата Литургия за празника бе възглавена от Негово Преосвещенство епископ Герасим в съслужение с Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария. В богослужението взеха участие архимандрит Мелетий, заместник-ректор, ефимерият свещ. Козма Поповски, иконом Методи Корчев, протойерей Иван Иванов, свещ. Ангел Вангелов,  дяконите Слави Спасов и Костантин Атанасов

В края на светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, Браницкият епископ Пахомий удостои с офикия „протойерей“ свещ. Козма Поповски, ефимерий и преподавател в Семинарията.

Слово за празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел произнесе Християн Паскалев, ученик от 12 клас.

На клира учениците от 12 кл. бяха ръководени от преподавателя си г-н Тодор Костов.

В поздравителното си слово епископ Герасим предаде благослова на Негово Светейшество българския патриарх Неофит. Той каза, че с придобитите знания в Семинарията завършващите ученици  могат да се развиват и избират различни пътища, но неговата надежда е повече възпитаници да служат на Църквата Христова по примера на първовърховните апостоли Петър и Павел. Той им пожела винаги да се стремят да са близо до Господ, независимо от пътя, който изберат и посоките, към които се отправят.

Епископ Герасим поздрави протойерей Козма Поповски и сподели, че през годините неговите трудове като ефимерий, преподавател и сътрудник на църковно-историческия институт на Св. Синод не са останали незабелязани. 

Ректорът на Семинарията епископ Пахомий благодари на епископ Герасим за възможността да съслужат заедно, за патриршеския поздрав и словата отправени към учениците.

На завършващия випуск Браницкият епископ Пахомий пожела здраве и успехи. Той изрази надеждата си, че учениците ще възрастнат като отговорни мъже, които да могат чрез делата и думите си да проповядват Господа Иисуса Христа.

Епископ Пахомий поздрави протойерей Козма Поповски като му пожела здраве, духовни сили, разум и търпение, за да може да изпълнява всички послушания, дадени му от светата Църква. Ректорът го поздрави и за успешното завършване на дванадесетокласниците, чиито класен ръководител той бе по време на тяхното обучение.  

Ректорът на Семинарията благодари на всички учители и възпитатели, които работят в Семинарията и се грижат за възпитанието и образованието на децата.  Към официалните гости г-жа Ваня Найденова, главен експерт в МОН и г-жа Ваня Станчева, старши експер към РУО, София-град той отправи своята благодарност и признателност за помощта и грижата, която имат за духовните семинарии. Празничният ден завърши с обща снимка и прием в аулата на Семинарията.