Home > Без категория > Семинаристите показаха творбите си от курсовете по иконопис и дърворезба

На 27 юни 2023 г. в залата по иконопис на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ се състоя изложба на икони и дърворезба, изработени от учениците на духовната ни школа. Изложбата бе открита от ректора на Семинарията Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий. Изложените произведения са плод на едногодишното обучение в курса по иконопис, проведен от Елеонора Караиванска (иконописец) и дърворезбаря Николай Иванов.

Курсовете по иконопис и дърворезба са безплатни за учениците от Семинарията и имат за цел да ги обогатят с познания в областта на християнското изкуство, във възпитаване на добър естетически вкус и правилно разбиране на свещените образи в Православието, а също и да им дадат възможност за придобиване на практически умения за изработване на православните византийски икони.

Браницкият епископ Пахомий поздрави семинаристите за труда им и техния последователен и неотклонен стремеж да се усъвършенстват. Той отбеляза, че учениците са успели да усвоят много знания и да постигнат задоволителни видими резултати. Владиката отбеляза, че заниманията с иконопис,  ще им помогнат да изградят правилно чувство за познаване на каноничните образи на Господ Иисус Христос, Пресвета Богородица и светиите и един ден като свещеници ще им бъде от голяма полза.

Семинаристите бяха отличени с грамота за успешно приключване  на курсовете по иконопис и дърворезба за учебната 2022-2023 година. В края на изложбата икона с образа на  св. aрхангел Михаил,  изографисана от ученика Нино Иванов от 10 клас, бе подарена на Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий  като благодарност за грижите положени за обучението на семинаристите.