Home > Без категория > Историческа конференция на тема: „Софийската духовна семинария в периода 1903-1990 г. “ (Видео)

       На 26 юни 2023 г. в киносалона на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ се проведе историческа конференция, посветена на историята на духовното училището в периода 1903-1990 г. Конференцията е част от събитията, свързани с честването на 120 години от създаването на Семинарията. Негово Преосвещенство Браницкият епископ Пахомий откри  конференцията в салона на училището. Владиката очерта периодите, които ще се разглеждат. Той каза, че е от особена важност за учениците, преподавателите и гостите да се потопят във времената и събитията, съпътстващи живота на духовното ни училище.

 

      Конференцията бе разделена на две части. В първата част се дискутира периода от основаването на училището през 1903, опитите за отнемането на сградите на Семинарията за кратко от земеделското правителство,  времето на Семинарията през Първата и Втората световни войни, до престоя на Червената армия и принудителното преместване и заточаване на семинарията в Черепиш през 1950.  Тази част бе подготвена от г-н Симеон Благоев, преподавател по история и цивилизация заедно с учениците от 10 клас Нино Иванов и Цветомир Димитров.

 

      Втората част на конференцията разказа за времето на училището след преместването му  в изгнание на гара Черепиш, ректорството на приснопаметните Смоленски епископ Тихон (1946-1971) и Браницки епископ Герасим (1971-1986), времето, условията, образованието, възпитанието, духовния живот, учебните програми, видни личности, завършили Софийската семинария, както и връщането на сградите на духовното училище и преместването на Семинарията отново в София през 1990 г. Втората част бе подготвена от проф. Павел Павлов, заместник-декан на Богословския факултет, заедно с екип от учениците от 11 клас Йоан-Петър Павлов, Николай Георгиев, Иван Узунов и Мариян Янчев.

 

     По време на почивката между двете части бяха изпълнени две произведения на пиано от учениците Християн Паскалев, 12 кл. и Самуил Христов, 9 кл.

 

          В края на конференцията епископ Пахомий благодари на проф. д-р. Павел Павлов и г-н Симеон Благоев, както и на техните екипи, които подготвиха историческите справки. Владиката каза, че разглеждайки времето и различните етапи, през които е преминала Семинарията, ясно може да се отчете, че този период от 120 г. история е период на изповедничество. Поради тази причина, продължи Владиката, ние не трябва да се заблуждаваме и в каквото и време да живеем, ние сме призвани към изповядване на Христовата вяра. Събитията, които разгледахме, каза той, са важни и не трябва да остават в забвение. Това са онези уроци на историята, които ние не трябва да забравяме.

                                          

                                                     ПРОГРАМА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА

 

I-ви панел (1903 – 1950 г.) Водещ: г-н Симеон Благоев

 

1. „Животът на сeминарията през призмата на педагози и ученици 1903-1944г.“ – Нино Ивано и Цветомир Димитров от 10 клас

2. Случаят „Семинария“ – г-н Симеон Любомиров Благоев. Исторически анализ на главните събития в периода 1903-1950 г.

 

II-ри панел (1951-1990 г.) Водещ: проф. д-р Павел Павлов, заместник-декан на Богословския факултет

 

1. „Щрихи от богослужебния и всекидневния живот в Черепишката духовна семинария“ – Иван Узунов от 11 клас

2. „Ректорите през Черепишкия период 1951-1989) – Йоан-Петър Павел Павлов от 11 клас

3. „Видни семинаристи: Патриарх Неофит и Йордан Александров завършили в Черепиш“- Николай Георгиев от 11 клас

4. „Софийската духовна семинария в Черепиш 1951-1990 г.“ – проф. д-р Павел Павлов