Home > Без категория > Архиерейска св. Литургия за празника Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец в Семинарския храм
На 17 август ‒ четвъртък, в навечерието на летния празник на Семинарския храм  бе отслужено празнично вечерно богослужение с петохлебие и акатист към св. Йоан Рилски от ректора на Семинарията, Браницки епископ Пахомий,  заедно със ефимерия протойерей Козма Поповски и дякон Слави Спасов.

На 18 август – петък, в деня на празника Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец, бе отслужена  св. Литургия, оглавена от Мелнишкия епископ Герасим, Гл. секретар на Св. Синод в съслужение с  Браницкия епископ Пахомий, Ректор на Семинарията. В богослужението взеха участие столичните свещеници: ставрофорен иконом Антоний Алексиев, иконом Лазар Георгиев, прот. Стоян Димитров, прот. Козма Поповски, протодякон Александър Нешев и дякон Слави Спасов.

Клира бе огласен от архимандрит Мелетий Спасов, заместник-ректор.

В края на св. Литургия Мелнишкият епископ Герасим поздрави всички присъстващи богомолци и преподаде благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит. В своето слово Владиката каза, че в много важно за родината ни време, Бог е промислил и изпратил преп. Йоан Рилски Чудотворец. Този всебългарски светец, продължи Владиката, стана основател на монашеството в България и утвърдител на православната вяра във българския народ. Нашият народ имаше нужда от такава пътеводна светлина, от такъв застъпник и молител пред Божия престол за нас. В края на словото си Владиката благодари на ръководството на Семинарията в лицето на Ректора Браницки епископ Пахомий за отправената покана и за топлото посрещане.

Ректорът на Семинарията eпископ Пахомий благодари на Владика Герасим за отправеното патриаршеско благословение и отделеното време. Той каза, че трябва да сме  радостни, че намирайки се в  храма на преп. Йоан Рилски Чудотворец всеки човек има възможност да се докосне, да целуне и да се поклони на частицата от  мощите на дивния Рилски подвижник. Всеки ден, сутрин и вечер, продължи Владиката, нашите ученици, които израстват и се възпитават в училището още от тринадесет-четиринадесет годишна възраст, пристъпват към мощите на Светеца. По този начин, с помощта и подкрепата на Рилския светец те възрастват във вярата и се изграждат като личности. Ние всички винаги усещаме закрилата на Рилския Чудотворец и се надяваме на неговото молитвено застъпничество пред Бога.

 Владиката благодари на всички присъстващи свещеници и гости.

По традиция и в чест на празника на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец в  двора на храма се раздаде постен корбан за благословение.  

Снимки: Християн Бисеров, Ангел Карадаков