Home > Без категория > Премъдростта вика високо: Изложба на ръкописи, старопечатни, редки и ценни книги от библиотеката на Софийската семинария

Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“ ще представи изложба на редки и ценни книги от фонда на Софийската духовна семинария. Експозицията, озаглавена „Премъдростта вика високо“, ще се открие на 9 октомври от 17:30 ч. Тя е разположена в централното фоайе на Националната библиотека и ще може да бъде видяна от 9 до 22 октомври.

Изложбата е посветена на сто и двадесетата годишнина от създаването на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и нейната библиотека.

Библиотеката на Софийската духовна семинария се създава и формира заедно с раждането на духовното ни училище през 1903 г. Фондът на библиотеката съдържа ръкописи, архивни документи, старопечатни, редки и ценни издания на църковнославянски, гръцки, латински, еврейски, руски, немски, френски и др. езици. Те са грижливо подбирани и съхранявани през годините, за да се изгради изключително стойностна библиотечна сбирка с църковен, богословски и общообразователен характер.

 Изложбата, която предлагаме на Вашето внимание, включва хронологично подредени ръкописни музикални сборници, църковнославянски, български, гръцки, латински и румънски старопечатни книги от началото на ХVII до края на XIX век, издадени във Венеция, Париж, Кьолн, Руан, Виена, Константинопол, Киев, Чернигов, Москва, Букурещ, Бузъу и др.