Home > новини > Видео от празничния концерт по случай 120-та годишнина от основаването на Семинарията

На 19 октоври 2023 г., се състояха кулминационите чествания по случай 120-години от основаването на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Духовното училище подготви празничен концерт в Народния театър „Иван Вазов“. Голямо множество народ се стекоха в Народния театър, който се оказа тесен за всички желаещите да проследят празничния концерт. В препълнената зала митрополити от Св. Синод, епископи, духовници, православни християни, общественици и представители на държавната власт станаха свидетели на тържествения концерт, завършващ празничния ден, в който бе честван празника на св. Йоан Рилски в най-старото духовно училище у нас.

Между различните изпълнения на хоровете бе показан исторически филм, които проследява историята на Семинарията от 1903 г. до днес. Филмът е дело на г-н Ангел Карадаков, възпитаник на нашата Алма Матер.

В рамките на тържествената вечер гостите чуха църковни песнопения от древни и нови автори, народни песни и класически клавирни произведения, изпълнени от представители на различни поколения семинаристи. Между отделните изпълнения бе прожектиран документалният филм, посветен на историята на Семинарията. Така гостите успяха да са пренесат назад във времето, за да си припомнят дългия път на духовното образование в България и събитията около откриването на нашето училище.

С този концерт гостите съпреживяха тези 120 години на трудове, вълнения, радости, борби, мечти, разочарования и надежди.

В началото на концерта учениците от семинарията, под диригенството на г-н Костантинос Фотопулос, изпълниха песнопения в чест на св. Йоан Рилски. Свещеническият хор, под диригенството на ставр. ик. Кирил Попов изпълниха „Химн на свети Йоан Рилски“ по текст на свещеник Христо Хиларетов и музика на Петър Динев – преподавател по църковна музика в семинарията от 1926 до 1944 г. Те изпълниха още две части от музикалната поема „Рилският пустинник“, композирана от отец Кирил по стихове на Тихомир Павлов, чиято премиера се състоя неотдавна.

Хор „Агия“, воден от Никола Антонов изпълни „Марие“ – третата част от осмогласното „Богородице Дево“ на Петър Берекет, глас трети, което традиционно се изпълнява на Атонските всенощни бдения по време на петохлебието. След това бяха бяха изпяти „Трисвятое“ и Сила от Йоан Паласис (края на 19-ти век), глас първи. Композицията на Паласис бе изпълнена за първи път в адаптация на църковнославянски език, направена от Никола Антонов и Венцислав Поповски.

Програма продължи с още църковни песнопения, подготвени от хор „Св. Наум Охридски“,  с дириген д-р Андрей Касабов. Хорът започва своята дейност през 2008 г. В репертоара му влизат творби от класически автори на византийската църковна музика и български възрожденски музикоучители. Хорът е пряко свързан със Софийската семинария, защото повечето настоящи и бивши хористи са нейни възпитаници и имат своя музикален напредък благодарение на солидната основа, придобита в Семинарията. Хорът изпълни две композиции на йеромонах Неофит Рилски, 230 години от рождението на когото се отбелязват в настоящата година. Гостите чуха и „От юности моея“ на глас четвърти, легетос и стихове от великото славословие на глас осми, завършено на 8 декември 1851 г. на остров Халки.

Освен многовековната песенна традиция на Църквата, учениците в Софийската семинария изучават класическа и народна музика. Преподавател доктор Калин Кирилов, който е не само изтъкнат църковен псалт, но и вещ познавач на българския фолклор, повече от десетилетие въвежда семинаристите в красотата на родните ритми и мелодии. Под негово диригентство ученици от 8-ми до 12 клас изпълниха две песни на Илия Аргиров – „Дойди Майко“ и „Аксано младо девойче“ в съпровод на фолклорна група.

През последните години в Семинарията се даде възможност учениците да развиват своя музикален потенциал все повече. Наличието на достъп до музикални инструменти доведе до осъзнаването на силния интерес на някои от момчетата към развиване на творческите умения. Най – подходящо за това се оказа добавянето на свободно избираема дисциплина в извънкласните занимания – а именно, уроци по пиано. Всичко това допринася за музикалните постижения на учениците в практическите цели на семинарията, а момчетата, записани в този клас, са пример за оползотворен потенциал и удовлетворение от работата на своя преподавател, г-жа Елеонора Христова.

На концерта бяха изпълнени творбата на световноизвестния съвременен пианист и композитор Ричард Клайдерман – Балада за Аделина и Етюд от Шопен – опус 10, номер 12 – Революционен от Християн Паскалев, както и „Неаполитански танц“ от Пьотър Илич Чайковски от Самуил Христов от 10 кл., В залата прозвуча и така обичаната от всички ни Багатела номер 25 от Лудвиг ван Бетовен – „На Елиза“, в изпълнение на Боян Александров.

В края на концерта бяха изпълнени и „Аниксандариите“ на глас осми от Теодор Фокейски. След това последваха стихове от великото славословие на глас пети, творение на видния музикоучител от 18-ти век Петър Лампадарий. Изпълнението бе на учениците от 11 и 12 клас: Йоан Петър Павлов, Николай Георгиев, Божидар Янъков като десен лик и Иван Узунов, Димитър Пирински и Димитър Еманоилов като ляв лик. В края на концерта бе изпят и музикалният превод на ученика Щелян Димов – „Достойно ест“ на глас шести, анонимно и избрани тропари от обширните евлогитарий на пети глас от Петър Лампадарий, превод на Илия Атанасов.

Концертът завърши с многолетствие за Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ, както и за всички учители и ученици в духовното училище. Ректорът епископ Пахомий пожела на децата да продължават да надграждат знанията си. Той изказа и специални благодарности на всички, които се включиха в работата по организирането на тържествата, на всички гости и на учениците, които търпеливо и съвестно изпълняваха своите задължения и в същото време с отговорност и любов участваха във всички подготовки и репетиции. В края на празничната вечер на ректора еп. Пахомий беше връчен почетният знак на Българския президент, с който той отличи Софийската духовна семинария за важната ѝ мисия в образователното дело на страната.