Home > Без категория > Първата седимаца на Великия пост в Семинарията: Прошка, покаяние, изповед и причастие

От дълбока древност Великият пост започва с всеобщо опрощение. На вечерното богослужение на Неделя Сиропустна ръководството, учениците, преподавателите, възпитателите и миряните взаимно си поискаха прошка един от друг. На този ден всички се стремят да потърсят и дадат искрена прошка, за да започнат поста с чисто сърце.

Ректорът на семинарията Негово Преосвещенство Браницкият епископ Пахомий говори за смисъла от духовен и телесен пост, за целта на християнския живот и за примера, който семинаристите трябва да дават в света.

Учениците започнаха своя Великопостен подвиг и в края на първата седмица, когато честваме Тодоровден те пристъпиха към изповед и приемане на св. причастие. Светата Литургия за Тодорова събота бе оглавена от Браницкия епископ Пахомий в съслужение с архимандрит Никодим, ефимерия свещ. Козма Поповски, и дякон Слави Спасов.

На следващия ден Неделя Православна богослужението в семинарския храм бе отслужено от заместник ректора архимандрит Мелетий. След светата литургия бе извършена лития с икони, в която се включиха ученици, преподаватели и миряни.

 

ВИДЕОГАЛЕРИЯ ОТ ПРОШКИ

ВИДЕОГАЛЕРИЯ ОТ ТОДОРОВДЕН

ВИДЕОГАЛЕРИЯ ОТ НЕДЕЛЯ ПРАВОСЛАВНА