Home > новини > Архиерейска св. Литургия и връчване на дипломите на завършващите от випуск 2024 г.

На 29 юни, когато честваме празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, Браницкият епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”, връчи дипломите на завършващите семинаристи и курсисти от випуск 2024 г.
През настоящата учебна година, курса на обучение  завършиха 11  ученици от редовния петгодишен курс с класен ръководител г-жа Марлена Димова и 10 курсисти от двугодишния паралелен курс с курсов ръководител г-н Сидер Сидеров.

Светата Литургия за празника бе възглавена от  Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий. В богослужението взеха участие архимандрит Мелетий, заместник-ректор, иконом Станко Дидов, иконом Михаил Хаджиев, ефимерият свещ. Козма Поповски, свещ. Венцислав Радевси и свещ. Тодор Нанков от завършващия паралелен курс и дякон Слави Спасов, секретар на Семинарията.

Слово за празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел произнесе Иоан-Петър Павел Павлов, ученик от 12 клас.

На клира учениците от 12 кл. пяха самостоятелно, водени под диригенството на  своите съученици Иоан-Петър Павлов и Николай Георгиев. 

В поздравителното си слово епископ Пахомий сподели, че с придобитите знания в Семинарията завършващите ученици  могат да се развиват и избират различни пътища, но неговата надежда е повече възпитаници да служат на Църквата Христова по примера на първовърховните апостоли Петър и Павел и да разпространяват Божието слово. Той им пожела винаги да се стремят да са близо до Господ, независимо от пътя, който изберат и посоките, към които се отправят.

На завършващия випуск Браницкият епископ Пахомий пожела здраве и успехи. Той изрази надеждата си, че учениците ще възраснат като отговорни мъже, които да могат чрез делата и думите си да проповядват Господа Иисуса Христа и да разпространяват словото Му в пределите на родината и извън нея.

Ректорът на Семинарията благодари на всички учители и възпитатели, които работят в Семинарията и се грижат за възпитанието и образованието на младежите.  Специална благодарност той отправи към класната ръководителка на 12-ти клас г-жа Марлена Димова.  На преподавателите г-н Валентин Насковски и г-н Сидер Сидеров, които през настоящата година се пенсионират, той пожела здраве и с радост да се ползват на заслужената почивка. Той им благодари и затова, че през последните години, с голяма отговорност са поемали класното ръководство на паралелните курсове в Семинарията, както и за тяхната отдаденост през всички години като преподаватели в Семинарията. Той отправи и поздравителни слова към  официалните гости доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет при СУ и  проф. д-р Павел Павлов, зам. декан на Богословския факултет .

 Празничният ден завърши с обща снимка и прием в аулата на Семинарията.

 

Снимки:

Цветелин Митров, 9 кл.

 

В навечерето на празника бе отслужен празнична вечерня с петохлебие.

 

Снимки:

Калоян Петров, 9 кл.