Home > новини > Първи прием на семинаристи в Софийската духовна семинария за учебната 2010-2011 г.

На 3 юли, в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” се проведоха изпитите за първия прием на семинаристи за учебната 2010-2011 година.

В 8 часа в семинарския храм Негово Високопреподобие архимандрит Сергий – ректор на Семинарията, и ефимерият – свещеник Константин Цанков, прочетоха молитва за здраве и успешно представяне на всички кандидати.

Желаещите да се обучават в редовния петгодишен курс на духовното училище положиха писмен изпит по български език и литература, а тези, кандидатстващи за двегодишния паралелен курс, се явиха на устен изпит по Свещено Писание върху първата част от книгата “Нашата вяра”. Всички кандидати положиха и изпит по пеене за проверка на музикалния слух.

След приключване на приемните изпити Учителският съвет, под председателството на отец-ректора, разгледа резултатите и оповести имената на приетите семинаристи. Окончателният им брой ще стане известен в началото на учебната година след провеждането на втория прием.

Молби за постъпване в Софийската духовна семинария са подадени и от младежи – етнически българи от Молдова, Албания и Сърбия.

Възпитаниците на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” се подготвят за свещенослужители и служители на Българската православна църква. През време на обучението си в духовното училище те живеят на пансион, който се издържа от Св. Синод на БПЦ.

Завършилите петгодишния редовен курс на обучение получават диплома за средно богословско образование, която им дава право да продължат образованието си във всяко висше учебно заведение в страната и в чужбина.

Всички завършили редовния и паралелния курс на духовното училище могат да започнат работа в структурите на Българската православна църква, след като изпълнят необходимите условия.

Вторият прием ще се проведе на 4 септември т. г. от 8 часа сутринта в сградата на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” – пл. “Велчова завера” №2.

Текст: Мария Братинова