Home > новини > Втори прием на семинаристи за учебната 2010/2011 г. в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

Днес, 4 септември, в Софийската духовна семинария, с благословението на ректора Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, се проведоха изпити за допълнителен прием на семинаристи за новата учебна година.

Според предварително обявените условия, за редовния петгодишен курс на обучение се явиха ученици, завършили VII или VIII клас, а за двегодишния паралелен курс – кандидати, завършили средно образование.

Изпитният ден започна с молитва за успешното представяне на всички кандидати, която прочетоха в семинарския храм архимандрит Сергий, йеромонах Исаак и ефимерият о. Константин Цанков.

Резултатите от изпитите и класирането бяха обявени още днес. Така за учебната 2010/2011 г. в Софийската духовна семинария са приети за редовния и за паралелния курс общо 36 първокурсници. Това не е окончателният им брой, тъй като в канцеларията на Ректората са подадени молби и от етнически българи от Молдова, Украйна, Албания и Сърбия, желаещи да се обучават в Семинарията в София.

При завършване на петгодишния курс семинаристите получават диплома за средно богословско образование и имат право да продължат обучението си във всяко висше учебно заведение у нас и в чужбина. Завършилите, както редовния, така и паралелния курс на Семинарията, могат веднага, след като изпълнят необходимите условия, да започнат работа в структурите на Българската православна църква.

В началото на тази учебна година се навършват двадесет години от завръщането на Софийската духовна семинария в собствения й дом в София и това е подходящ повод да отбележим, че през този период, както и през повече от стогодишната й история, тук са получили средното си богословско образование десетки достойни свещенослужители и служители на Българската православна църква. Ежегодно тук се дипломират и представители на българската диаспора, които завръщайки се по родните си места и на дедите си, в повечето случаи, поемат по пътя на църковното служение и ревностно обгрижват нашите сънародници в различни близки и далечни страни.

Новата учебна 2010/2011 г. в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” ще бъде открита на 14 септември – Кръстовден – с празнична св. Литургия в семинарския храм, а учебните занятия ще започнат на 15 септември.

Текст: Мария Братинова