Home > Без категория > Архиерейска света Литургия на празника на преп. Йоан Рилски в Софийската духовна семинария

На 19 октомври прославяме нашия небесен покровител и застъпник пред Бога – преподобния Йоан Рилски Чудотворец – патрон на Софийската духовна семинария.

Светата литургия за празника бе възглавена от главния секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим в съслужение с ректора на семинарията архимандрит Пахомий, заместник-ректора йеромонах Мелетий, предстоятеля на Руското подворие архимандрит Васиан Змеев, иконом Василий Сарян,  ефимерия свещеник Козма,  прот. Стилян Табаков, както и много свещеници от Софийска и други епархии.

За празника на Семинарията официални гости бяха министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев, зам. министърът г-жа Таня Михайлова, деканът на Богослофския факултет г-н Ивайло Найденов, началникът на РУО София-град  г-жа Ваня Кастрева и други гости.


Проповед за св. Йоан Рилски Чудотворец, за неговия живот и завет произнесе Йосиф Ковчазов от XII кл.

Семинарският храм беше изпълнен с богомолци, дошли да се поклонят на частица от мощите на Рилския светец.

В края на богослужението епископ Герасим прочете поздравително слово от патриарх Неофит.

От своя страна архимандрит Пахомий отправи благодарност към Негово Светейшество българския патриарх Неофит за поздрава, както и към Мелнишкия епископ Герасим за отслужването на светата литургия. Отец Пахомий отбеляза, че трябва да сме радостни задето храмът на Семинарията носи името на преп. Йоан Рилски Чудотворец и че тук се съхранява частица от светите му мощи, което е голямо благословение за цяла София. Ректорът поздрави официалните гости и благодари на  министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев за подкрепата към Семинарията, която дава възможност  подрастващи да бъдат възпитавани в нашите традиции и вяра като достойни християни и българи.

Празникът завърши с прием в Аулата на Семинарията, където певческите групи с ученици от Семинарията, водени от йеромонах Мелетий и г-н Калин Кирилов изпълниха църковни песнопения.

Снимки: Стефан Момчилов, IX клас