Home > Без категория > Епископ Герасим откри новата учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“


На днешния ден православната църква отбелязва празника Въздвижение на светия животворящ Кръст Господен. По традиция всяка година на този ден в Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ се  поставя тържествено начало на новата учебна година. За празника на Семинарията Мелнишкият епископ Герасим  възглави тържествената света Литургия. В съслужение с Владиката бяха ректорът на Семинарията архимандрит Пахомий, заместник-ректорът йеромонах Мелетий, ефимерият свещ. Козма Поповски, секретарят на Великотърновска митрополия прот. Михаил Хаджиев и дякон Слави Спасов. 

Гости, преподаватели, възпитатели, служители, родители се събраха,  за да се помолят и отбележат заедно със семинаристите откриването на новата учебна година.

За празника проповядва Марио Стоименов, ученик от дванадесети клас. 

След края на светата литургия Мелнишкият епископ Герасим преподаде на Ректора и всички вярващи в храма благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит.

(СЛОВО НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ  ПАТРИАРХ  НЕОФИТ ПО СЛУЧАЙ ОТКРИВАНЕТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА В СОФИЙСКАТА СЕМИНАРИЯ – ВИЖ ТУК)

В поздравителното си слово архимандрит Пахомий благодари на Негово Светейшество българския патриарх Неофит за грижата към учениците и училището и на Мелнишкия епископ Герасим, че отслужи празничното богослужение.  Отец Пахомий благодари на всички гости, които уважиха празника на училището. Той се обърна и към новопостъпилите ученици и курсисти като им каза, че има голямо очакване към младите хора, които са дошли да се образоват в Семинарията.

След светата Литургия бе извършен традиционният водосвет за празника.

Текст: дякон Слави Спасов


Галерия 2

Снимки: Стефан Момчилов, X клас