Home > Без категория > Архиерейска света Литургия на празника на преп. Йоан Рилски в Софийската духовна семинария

На 19 октомври прославяме нашия небесен покровител и застъпник пред Бога – преподобни Йоан Рилски Чудотворец – патрон на Софийската духовна семинария.

Светата литургия за празника бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с ректора на семинарията архимандрит Пахомий, иконом Кирил Дидов,  ефимерия свещеник Козма,  протойерей Стоян Димитров и  дяконите Слави Спасов и Цоло Кривачков.

За празника на Семинарията официален гост бе деканът на Богословския факултет доц. д-р. Ивайло Найденов, както и много други гости.

Проповед за св. Йоан Рилски Чудотворец, за неговия живот и завет произнесе ученикът Марио Стоименов от XII клас.

В края на утринното богослужение за четци и певци на Българската православна църква бяха постригани ученици от осми клас, както и обучаващи се в паралелния курс на духовното училище.

В края на богослужението Негово Високопреосвещенство Варнеския и Великопреславски митрополит Йоан прочете поздравително слово от Негово Светейшество Българския Патриарх и митрополит Софийски НЕОФИТ  –  виж тук.

Освен това Владиката подрави от свое име преподватаелите, учениците и курсистите и се обърна към православните християни като каза: „В днешното литургийно свето Евангелие от св. апостол и евагелист Лука чухме, че Господ казва: Блажени бедните духом, защото тяхно е Царството Божие. Всички светии, особено преподобните светии винаги са се старали да бъдат смирени, защото са разбирали, че покаяние и подвиг без смирение не е възможен. Заветът на свети Йоан, продължи митрополит Йоан,  започва с признанието му, че той е най-последен от всички. Имаме един толкова велик светец на България, просиял в целия православен свят и почитан от вярващи и невярващи. Той нарича себе си най-последен, а ние се стремим да бъдем най-първи. В тази трагичност на това стремление се проявява цялата човешка изменчивост и жалкост на човешкото създание, което забравя, че е богообразно и забравя, че вървенето напред и нагоре е свързано именно с това чувство на дълбоко смирение. Преподобните отци винаги са се старали да бъдат смирени, защото са разбирали, че покаяние и подвиг без смирение не са възможни.“

От своя страна архимандрит Пахомий отправи благодарност към Негово Светейшество българския патриарх Неофит за поздрава, както и към Негово Високопреосвещенство за прекрасните и вдъхонвяващи слова, които подпомагат и укрепват всички православни хпистияни, дошли в храма да се помолят. Той поздрави митрополит Йоан за празника му, тъй като носи монашеското име на преп. Йоан Рилски. Отец Пахомий отбеляза, че в тези трудни времена, светът претърпява един много тежък период – едно голямо изпитание, от което едни от най-пострадалите са децата, които нямат възможност да посещават училище. Защото така те не могат да се възползват от живото общение с преподавателите и съучениците си и остават ощетени по всички практически предмети. Ректорът на семинарията изрази надежда по молитвите на преп. Йоан Рилски Чудотворец да не прекъсва редовния обучителен процес, за да може децата да взимат от онова, което им се полага и това, което е полезно за тяхното духовно изграждане и образование в Семинарията.

Празникът завърши с прием в Аулата на Семинарията и тържествен обяд.

Снимки: Християн Паскалев, X клас