Home > Без категория > Вечерня с петохлебие и архиерейска св. Литургия за празника Успение на Св. Йоан Рилски Чудотворец

На 17 август -вторник, в навечерието на летния празник на Софийската духовна семинария, бе отслужено празнично вечерно богослужение с петохлебие и акатист от Ректора на Семинарията архимандрит Пахомий, заедно с ефимериите на семинарията Йеромонах Мелетий, заместник ректор и свещеник Козма Поповски и дякон Слави Спасов.

На 18 август – сряда, в деня на празника Успение на св. Йоан Рилски чудотворец, с благословението на Светейшия патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод възглави празничната св. Литургия в храма на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

Заедно с епископ Герасим съслужиха ректорът на Семинарията архимандрит Пахомий, йеромонах Мелетий, йеромонах Йаков, игумен на манастира „Св. Йоаким и Анна“, протойерей Стоян Димитров, свещ. Козма Поповски и дякон Слави Спасов.

В края на богослужбата епископ Герасим преподаде архипастирското благословение на Негово Светейшество патриарх Неофит и прочете словото на Негово Светейшество по повод 1075 г. от успението на светеца – виж тук: https://bg-patriarshia.bg/news/371667.

По традиция в двора на храма се раздаде постен корбан за благословение, който всяка година се раздава в чест на празника на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец.

Снимки: Константин Кънев