Home > Без категория > Епископ Герасим отслужи вечерня за празника на преп. Йоан Рилски в Софийската Семинария

На 18 октомври в навечерието на патронния празник – деня на св. Йоан Рилски, в храма на Софийската духовна семинария бе отслужена тържествена вечерня с петохлебие, на която присъстваха семинаристи, преподаватели, родители и гости. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит службата бе предстоявана от Мелнишкия епископ Герасим, гл. Секретар на Св. Синод, в съслужение с ректора на семинарията архимандрит Пахомий, заместник-ректора йеромонах Мелетий,  свещеник Козма Поповски, ефимерий и дякон Слави Спасов.

По традиция на този ден в Семинарията се постригват за „четци и певци” ученици от VIII  клас. С радост и вълнение възпитаниците бяха въведени в първата степен на църковнослужението от Мелнишкия епископ Герасим. Благословението бе прието  от всички с надеждата, че възпитаниците на семинарията ще възрастват в учението и в своята служба на Бога и Църквата.
В края на  вечернята епископ Герасим, каза че този момент е особено тържествен и радостен за всички, които почитаме паметта на преп. Йоан Рилски, защото неговото дело се утвърждава всеки ден и пример за това са новопостриганите четци и певци. Той им пожела да имат усърден, целомъдрен и добър живот, да развиват своите таланти и да използват умно своето време в Семинарията, да станат добри християни.