Home > Без категория > Митрополит Йоан възглави св. Литургия за празника св. Благовещение в Софийската духовна семинария

На 25 март православните християни възпоменават радостното събитие – донесената Блага вест от Ангела Божий на Дева Мария за раждането на отдавна очаквания Спасител.

Скъп гост на празника в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ беше Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който възглави светата Литургия в съслужение с ректора на Семинарията Браницкия епископ Пахомий, заместник-ректора йеромонах Мелетий,  ефимерия свещеник Козма Поповски и дякон Слави Спасов.

В този ден по традиция на клира пяха учениците от дванадесети клас, които показват придобитите и усвоени през петте години на обучението си умения по източноцърковно пеене.

Проповед за празника произнесе Мирослав Димитров, ученик от дванадесети клас.

В края на светото Богослужение Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан поздрави ректора на Софийската семинария, преподавателския колектив и учениците.  Архиереят предаде благословение и слово от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по случай празника на Семинарията. Словото може да бъде прочетено по-долу.

Епископ Пахомий на свой ред благодари на митрополит Йоан за отеческия поздрав и благословение от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Епископ Пахомий напомни, че през последните две години поради пандемията отбелязването на празника е било без присъствието на семинаристи. Той сподели, че трябва да сме благодарни за това, че днес всички сме заедно в Божия храм да се помолим и да се приобщим със Светите Тайни, както и да спазим семинарската традиция по предаване на знамето. Владиката изрази надеждата си, че в тази духовна школа се възпитават достойни ученици, които да станат верни и добри служители на Бог и Българската православна църква.

След светата Богослужба всички се отправиха към Фиалата, където се извърши столетната традиция по предване на Семинарското знаме от дванадесети на единадесети клас. Предаването на знамето символично представя предаването на отговорностите от абсолвентите, които завършват обучението си на тези, които ще  продължат техния път през следващата учебна година.

Текст: дякон Слави Спасов