Home > Без категория > Победителите от Националния конкурс „Бог е любов“ посетиха Софийската духовна семинария

На 09 юни 2022 г. се проведе ХX-то издание на Националния конкурс „Бог е любов“, който се организира от Министерството на образованието, младежта и науката и се осъществява с подкрепата на Регионалното управление по образование, София-град.  Награждаването на победителите в конкурса се състоя в Софийска митрополия.

Събитието започна с изпълнение на хора на Софийската духовна семинария под ръководството на йеромонах Мелетий Спасов, заместник-ректор. Семинаристите изпълниха песнопенията: Полиелей „Изповедайтеся Господеви“ по напев на манастира СимоноПетра; Първи антифон „Благослови душе моя Господа“ на гръцки език,  солисти – Йоан Петър Павлов и Николай Георгиев;  Достойно есть, аноним, 6-ти глас, превод от гръцки на семинариста Щелян Димов.

Официални гости на събитието бяха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницкият епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, деканът на Богословския факултет към СУ доц. д-р Ивайло Найденов, проф. д-р Александър Омарчевски, проф. д-р Божидар Андонов и доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ, гл. експерт по „Философия“ Коста Костов , гл. експерт по „Религия“ Ваня Михайлова от МОН, началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) София-град Ваня Кастрева, началникът на РУО-Русе Росица Георгиева, старши експерт Ваня Станчева, членовете на Духовно-просветния отдел на Софийската митрополия и много родители и учители.

Браницкият епископ Пахомий и Белоградчишкият епископ Поликарп бяха сред раздаващите грамоти и подаръци на отличените в конкурса.

Сред победителите бе отличен Иван Александров, ученик от 9 кл. в Софийската духовна семинария за своето стихотворение

На следващия ден -10 юни 2022 г., победителите от конкурса, водени от доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет, посетиха Софийската духовна семинария. Те бяха посрещнати от ръководството на Семинарията и разгледаха библиотеката, aулата, Охридската стая, класните стаи и интерактивната зала. Йеромонах Мелетий разказа накратко за историята на Семинарията, за живота на връстниците им, които се обучават и за възможностите, които предоставя училището. Софийската духовна семинария като един от домакините на събитието покани на празничен обяд победителите и гостите от ХX-то издание на Националния конкурс „Бог е любов“. В топла и сърдечна атмосфера завърши поредното издание на конкурса.