fbpx
Home > Без категория > Учениците от Семинарията показаха творбите си от курсовете по иконопис и дърворезба

На 17 юни 2022 г. в залата по иконопис на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ се състоя изложба на икони и дърворезба, изработени от учениците на духовната ни школа. Изложбата бе открита от ректора на Семинарията Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий. Изложените произведения са плод на едногодишното обучение в курса по иконопис, проведен от Елеонора Караиванска (иконописец и стенописец) и дърворезбаря Николай Иванов.

Традиционните вече курсове по иконопис и дърворезба са безплатни за възпитаниците на Семинарията и имат за цел да ги обогатят с познания в областта на християнското изкуство, във възпитаване на добър естетически вкус и правилно разбиране на свещените образи в Православието, а също и да им дадат възможност за придобиване на практически умения за изработване на традиционните византийски икони.

Браницкият епископ Пахомий поздрави семинаристите за труда им и техния последователен и неотклонен стремеж да се усъвършенстват. Той отбеляза, че учениците са успели да усвоят много знания и да постигнат задоволителни видими резултати. Владиката отбеляза, че заниманията с иконопис,  ще им помогнат да изградят правилно чувство за познаване на каноничните образи на Господ Иисус Христос, Пресвета Богородица и светиите и един ден като свещеници ще им бъде от голяма полза.

Семинаристите бяха отличени с грамота за успешно приключване  на курсовете по иконопис и дърворезба за учебната 2021-2022 година. В края на изложбата икона с образа на  св.вмчк. Георги Победоносец,  изографисана от ученика Мартин Методиев от 12 клас, бе подарена на Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий  като благодарност за грижите през петте години на обучение.


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function eregi_replace() in /home/beeconti/public_html/wp-content/plugins/link-indication/link-indication.php:315 Stack trace: #0 [internal function]: LinkIndication->ParseLinks(Array) #1 /home/beeconti/public_html/wp-content/plugins/link-indication/link-indication.php(115): preg_replace_callback('/<a (.*?)(href=...', Array, '\n\n<!DOCTYPE htm...') #2 [internal function]: LinkIndication->LinkIndicationMain('\n\n<!DOCTYPE htm...', 9) #3 /home/beeconti/public_html/wp-includes/functions.php(5279): ob_end_flush() #4 /home/beeconti/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(308): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/beeconti/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(332): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/beeconti/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/beeconti/public_html/wp-includes/load.php(1124): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/beeconti/public_html/wp-content/plugins/link-indication/link-indication.php on line 315