Home > Без категория > Учениците от Семинарията показаха творбите си от курсовете по иконопис и дърворезба

На 17 юни 2022 г. в залата по иконопис на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ се състоя изложба на икони и дърворезба, изработени от учениците на духовната ни школа. Изложбата бе открита от ректора на Семинарията Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий. Изложените произведения са плод на едногодишното обучение в курса по иконопис, проведен от Елеонора Караиванска (иконописец и стенописец) и дърворезбаря Николай Иванов.

Традиционните вече курсове по иконопис и дърворезба са безплатни за възпитаниците на Семинарията и имат за цел да ги обогатят с познания в областта на християнското изкуство, във възпитаване на добър естетически вкус и правилно разбиране на свещените образи в Православието, а също и да им дадат възможност за придобиване на практически умения за изработване на традиционните византийски икони.

Браницкият епископ Пахомий поздрави семинаристите за труда им и техния последователен и неотклонен стремеж да се усъвършенстват. Той отбеляза, че учениците са успели да усвоят много знания и да постигнат задоволителни видими резултати. Владиката отбеляза, че заниманията с иконопис,  ще им помогнат да изградят правилно чувство за познаване на каноничните образи на Господ Иисус Христос, Пресвета Богородица и светиите и един ден като свещеници ще им бъде от голяма полза.

Семинаристите бяха отличени с грамота за успешно приключване  на курсовете по иконопис и дърворезба за учебната 2021-2022 година. В края на изложбата икона с образа на  св.вмчк. Георги Победоносец,  изографисана от ученика Мартин Методиев от 12 клас, бе подарена на Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий  като благодарност за грижите през петте години на обучение.