Home > Без категория > Втори летен лагер в Софийска Духовна Семинария

С благословението на Браницки еп. Пахомий – Ректор на Софийска Духовна Семинария от 19.08. до 24.08.2022, Сдружение за социални и културни инициативи (ССКИ) организира и проведе дневен лагер в СОДУ.

Децата на възраст от 7-15 години, организирани от членовете на Сдружението в рамките на тези 6 дни:  пяха, рисуваха под диктовка, изработваха восъчни свещи, умело връзваха възли в макраме, спортуваха, забавляваха се, приемаха от всичко  с пълни шепи и отворени сърца. Без боязън, а с онази чиста детска наивност задаваха своите въпроси на отците и  епископ Пахомий, които бяха близо до тях и щедро предоставиха обновената и модерна база на единствено по рода си у-ще в София. Всички бяха ободрени от радостта да общуват по между си, да играят заедно, да се състезават редом, да побеждават, а понякога заедно и  да преглътнат загубата. Впуснаха се  в незабравимо приключение – да търсят кораба на Ной в отборната игра, създадена от ССКИ специално за терена на Семинарията. Съобразяваха отговорите си, решаваха бързо за време различни ребуси, които бяха ключ към всяко следващо ниво и стъпка до целта на играта.

Готвиха заедно, а кулинарното ателие даде своите изненадващо-вкусни и красиви резултати, макар и постни – торти, плодови кораби и питки. Насищащите обеди, приютени в семинарската трапезария и следобедните закуски бяха любими моменти за много от лагеруващите.

Поразсъждаваха върху добро и зло и потърсиха отговори по време на запомнящите се беседи, изнесени от г-н Светослав Костарев, притежаващ дългогодишен опит в провеждането на детски лагери.

Оптиците от Friends Optics със свойствената им за тях отзивчивост, им направиха зрителна диагностика под формата на забавна игра.

С подкрепата на Poklonnik.bg участваха в пешеходен тур по древна Сердика, а събитията за отминалата епоха оживяха в завладяващия разказ на г-жа Нина Колева. Успяха да се насладят на спиращата гледка от камбанарията на Св. Александър Невски – едно незабравимо преживяване.

Отново с подкрепата Poklonnik.bg успях да посетят Германския манастир недалеч от София, където бяха топло посрещнати и приветствани от игумена – йеромонах Пимен. Пътуваха и до Рилския манастир, където се поклониха на чудотворните мощи на небесния закрилник на България – Св. Йоан Рилски. Въпреки променливата прогноза, сякаш специално за тях се отвори добро и сгодно време, усмихна се слънцето, за да стигнат до мястото където се е подвизавал светеца – Пещерата на Св. Йоан.

Посещението на Аквапарк Възраждане им донесе радостни и дъждовни емоции, но все пак всички се докоснаха до разнообразните съоръжения и атракции.

През цялото време, членовете на Сдружението, всички семейни и родители, хора с различни дарби и таланти, бяха с децата, организираха ги, напътстваха ги, учеха ги и се забавляваха с тях.

Пребогатата и разнообразна програма беше благодарение на щедростта на анонимен дарител, който изцяло пое разходите за лагера. С дълбока благодарност и признателност желаем здраве и благоденствие!

Неусетно и бързо минаха тези дни на забава и радост, на никой не му се тръгваше от Семинарията, а всички участници мечтаем за следващия сезон.