Home > Без категория > Епископ Пахомий отслужи празнична вечерня с петохлебие за празника на преп. Йоан Рилски Чудотворец

На 18 октомври, в навечерието на патронния празник – деня на св. Йоан Рилски, в храма на Софийската духовна семинария бе отслужена тържествена вечерня с петохлебие, на която присъстваха семинаристи, преподаватели, родители и гости. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит службата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий, ректор на учебното заведение. На вечернята съслужиха заместник-ректорът архимандрит Мелетий,  ефимерият свещеник Козма Поповски, и дяконите Слави Спасов и Константин Атанасов.

Богослужебните химни бяха изпълнени антифонно. На десния клир пяха семинаристи под ръководството на г-н Константинос Фотопулос, преподавател по Източноцърковно пеене, а на левия клир ученици дирижирани от г-н Тодор Костов, преподавател по производствена практика.

На този ден по традиция в Семинарията се постригват за „четци и певци” новоприетите ученици от VIII  клас и I паралелен курс. С радост и вълнение възпитаниците на духовната ни школа приеха това благословение от ректора на Семинарията епископ Пахомий.

В края на богослужението Владиката каза, че в навечерието на празника е особена радост за всички нас, че в храма на Семинарията се намира частица от мощите на дивния Рилски светител. Винаги, когато е необходимо трябва да се обръщаме с молитва към св. Йоан  Рилски, защото той е бърз ходатай пред Бога за нас.  Едно от най-важните неща, които завещава Рилският пустинник на своите ученици е да пазим Православната ни вяра. Обръщайки се към учениците, ректорът им пожела да не спират духовното си развитие, а с усърдие, целомъдрен и добър живот, да възрастват във вярата.  

Снимки: Мариян Янчев, 11 кл.