Home > Без категория > Хорът на Софийската семинария посети Варна за Въведение Богородично

По покана на Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан хорът на Софийската семинария взе участие в честванията на празника Въведение Богородично в град Варна. Заедно с нас беше и нашият ректор Негово Преосвещенство Браницкият епископ Пахомий. На 20-ти ноември бяхме сърдечно посрещнати от дядо Йоан, който ни настани в един от най-хубавите хотели в областта. На 21-ви, Въведение на Пресвета Богородица в катедралния храм Успение Богородично бе отслужена тържествената литургия, възглавена от епархийския митрополит в съслужение с епископ Пахомий. Пяхме на два клира, като на десния клир пяхме под ръководството на архим. Мелетий, а на левия под ръководството на катедралния псалт Тодор Тодоров.
Вечерта в зала „Юнашки салон“ се сътоя празничен концерт, посветен на християнското семейство и младеж, в който взехме участие. Изпълнихме три хорови и едно солово песнопения. Останахме впечатлени от прекрасните изпълнения на другите участници – учениците от Частно средно училище „Аз съм българче“ и смесения епархийски хор. След концерта имахме празнична вечеря с владиката.
На следващия ден сутринта нашата група посети резиденцията Евксиноград, където се разходихме из прекрасния парк с редки дървета и интересна растителност. Дядо Йоан беше подсигурил гид, който ни разказа за историята на дворцовите сгради, които са свидетел на най-новата българска история. Поклонихме се и в храма Св. Димитър, който е построен върху основите на едноименен стар манастир в близост до двореца.
Ръководството и ние учениците на Семинарията изказваме дълбоката си благодарност към Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан за гостоприемството и добрината, с които ни посрещна.

Текст: Йоан-Петър Павлов, 11 кл.