Home > Без категория > Архиерейска света Литургия за празника св. Благовещение в Софийската семинария

На 25 март православните християни възпоменават радостното събитие – донесената Блага вест от Ангела Божий на Дева Мария за раждането на отдавна очаквания Спасител. Този празник е особено скъп за всички семинаристи, защото символично се свързва със завършването на дванадесети клас. 

Светата Литургия за празника бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Браницкия епископ Пахомий в съслужение със заместник-ректора на Семинарията архимандрит Мелетий,  ефимерия свещеник Козма Поповски, иконом Лазар Георгиев и дякон Слави Спасов.

Учениците от дванадесети клас пяха на клира с г-н Тодор Костов, преподавател по източно-църковно пеене като показаха наученото през годините в Софийската духовна семинария.

Проповед за празника произнесе Християн Паскалев, ученик от дванадесети клас. Виж по-долу

След светата Богослужба всички се отправиха към Фиалата, където се извърши столетната традиция по предаване на Семинарското знаме от дванадесети на единадесети клас. Предаването на знамето е символичното предаване на отговорностите от абсолвентите, които завършват обучението си, на тези, които ще  продължат техния път. През тази учебна година първенецът на випуск 2023 Атанас Капитански предаде знамето на отличника от единадесети клас Иоан-Петър Павлов.

В своето слово, отправено към дванадесетокласниците, епископ Пахомий пожела те да са “солта”, онази, истинска сол, която съхранява и опазва вярата. Той ги призова да следват Господ Иисус Христос и да имат Неговия пример в живота. Владиката отбеляза, че в днешния празник трябва да си припомним и за онзи момент, описан в Стария Завет, в който прамайката на човечеството Ева със своята свободна воля съгрешава като откъсва и яде от плода за познаване на добро и зло. А днес, продължи той, празнуваме благата вест, донесена от Архангел Гавриил и приемането й от новата Ева – пресвета Богородица, която със своята свободна човешка воля се подчинява на Божията воля като казва: „Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти“ (Лука 1:38).

В края на речта си,  Владиката изрази надеждата си, че в тази духовна школа се възпитават достойни ученици, които да станат верни и добри служители на Бог и Българската православна църква.

Снимки: Цветелин Митров, 8 кл.

Виж повече снимки – тук

Слово за приемане семинарското знаме от 4-клас 2023 г.

Ваши Преосвещенства,

Ваши Високопреподобия,

Досточтими отци,

Скъпи учители, възпитатели, братя семинаристи,

Драги гости,

Ето, че след 4 години в Семинарията, дойде и нашият ред да приемем в ръце семинарското знаме. По традиция това става в деня, в който светът научава най-радостната вест,  за раждането на Нашия Спасител. Необикновена е и нашата радост днес, че приемаме светинята точно в тази значима 120-та годишнина на Семинарията. Личната ми радост е още по-голяма, тя е засилена от факта, че моят баща преди 37 години ( през 1986 г.) е бил на моето място, държейки това знаме. Предаването на това знаме от випуск на випуск служи като обединител между всички курсове през дългата история на нашата Alma Mater. То е символ на традициите, на неуморния труд, на подвига, на победата, и ни поставя задачата да го пазим неопетнено, чисто и да се трудим по-усърдно в името на нашата Семинария, Църква и Отечество.

Скъпи петокласници, за вас настъпват последни мигове в нашата Alma Mater, в която вие сте получили солидни знания и сте придобили полезен опит. Заради това ние очакваме, по думите на Господ Иисус Христос „Вие да сте солта на земята“, да бъдете внимателни в своите дела, защото „ако солта изгуби сила, с какво ще се направи солена?“, тогава „тя вече за нищо не струва, освен да се хвърли вън и да се тъпче от човеците.“(Мат. 5:13). И тъй, надяваме се да сте достатъчно осолени, защото наша е задачата да садим на добре подготвената ни свята Българска почва.

Първовърховният Св. Ап. Петър ни увещава тъй: „Затова, като положите всяко старание, принесете към вярата си добродетел, към добродетелта знание, към знанието въздържание, към въздържанието търпение, към търпението благочестие, към благочестието братолюбие, към братолюбието любов. Защото, ако тия добродетели ги има у вас и се умножават, те не ще ви оставят празни, нито безплодни в познаването Господа нашего Иисуса Христа“ (2 Петр. 1:5-8). Амин!

Бог и България! Дерзайте!

Durate, et vosmet rebus servate secundis.

(Бъдете твърди и за по-добри дни се пазете.)

Иоан-Петър Павел Павлов

25.03.2023 г.