Home > Без категория > Семинарията откри своя изложба на ръкописи и старопечатни книги в Националната библиотека (Видео)

На 9 октомври в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ беше открита изложба на ръкописи, старопечатни, редки и ценни книги от фонда на библиотеката при Софийската духовна семинария.  Тя е озаглавена „Премъдростта вика високо“ и е посветена на 120 годишнината от основаването на духовното ни училище. На откриването присъстваха много гости и приятели.

 Приветствени думи от името на Националната библиотека произнесе г-жа Аксентиева, заместник директор на институцията. След това Браницки епископ Пахомий, ректор на Семинарията, поздрави присъстващите и разказа за юбилейните инициативи на училището.

Госпожа Марлена Димова проследи историята на семинарската библиотека и представи изложбата.  

 Накрая хорът на Семинарията с диригент архимандрит Мелетий изпълни църковни песнопения, които зарадваха и очароваха публиката.

 Това е първото публично показване на част от скъпоценните притежания на нашата библиотека. Експонираните книги са най-високо ценени и във всички световни книгохранилища.

Изложбата включва хронологично подредени ръкописни музикални сборници, църковнославянски, български, гръцки, латински и румънски старопечатни книги от началото на ХVII до края на XIX век, издадени във Венеция, Париж, Кьолн, Руан, Виена, Константинопол, Киев, Чернигов, Москва, Букурещ, Бузъу и др.

Тя ще продължи до 22 октомври.

Текст: Марлена Димова