Home > Без категория > Митрополит Йоан отслужи празнична вечерня с петохлебие за празника на преп. Йоан Рилски Чудотворец

На 18 октомври, в навечерието на патронния празник – деня на св. Йоан Рилски, в храма на Софийската духовна семинария бе отслужена тържествена вечерня с петохлебие, на която присъстваха семинаристи, преподаватели, родители и гости. С благословението на Негово Светейшество българския патриарх и софийски митрополит Неофит службата бе предстоявана от Негово Високопреосвещенство Варнеснкия и Великопреславски митрополит Йоан, който е й духовен надзорник на учебното заведение. На вечернята съслужиха протосингелът на Софийска епархия архимандрит Василий, заместник-ректорът архимандрит Мелетий,  архимандри Стефан от Троянската света обител, ефимерият свещеник Козма Поповски и дяконите Слави Спасов и Кирил Попов.

На левия клир пяха гости от Атина, водени от преподавателя по източно-църковно пеене в Семинарията Константинос Фотопулос. На десния клир пяха учениците от сборната група, водени от преподавателя си г-н Тодор Костов.

На този ден по традиция в Семинарията се постригват за „четци и певци” новоприетите ученици от VIII  клас и курсистите от I паралелен курс. С радост и вълнение възпитаниците на духовната ни школа приеха това благословение от митрополит Йоан.

В края на богослужението митрополит Йоан каза, че в навечерието на празника ние сме в кулминациятa на честванията по случай 120-та годишнина от онсоваването на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Той поздрави новопостриганите четци и певци като им заръча винаги с благоговение да влизата в светия олтар и никога да не забравят, че това е Светая Светих.

Браницкият епископ Пахомий, ректор на семинарията изказа благодарността си към митрополит Йоан и го поздрави по случай именния му ден.

Обръщайки се към учениците, ректорът им пожела да не спират духовното си развитие, а с усърдие, целомъдрен и добър живот, да възрастват във вярата.