Home > Без категория > Софийската семинария тържествено отбеляза своя патронен празник и 120-та годишнина от основаването си

На 19 октомври се състоя кулминацията на честванията, посветени на 120-ата годишнина от основаването на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. В празничния ден беше отслужена св. Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. В съслужение с него бяха архиереите от Светия Синод: Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил и епископите: Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, Велички Сионий, игумен на Бачковския и Троянския манастир, Браницки Пахомий – ректор на СДС, архимандрити и много свещеници от столицата и страната. В молитва присъства и още един от бившите ректори на СДС – Великотърновски митрополит Григорий.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати поздравителен адрес до Ректора на Семинарията. В него той казва: „Бъдете достойни наследници на достойните ваши предци. Продължавайте с ревност и усърдие тяхното дело, което е дело апостолско и просветителско. Изучавайте и следвайте Завета на Рилския пустиножител, заедно с цялата аскетическа и духовна традиция на Църквата Христова, и бъдете „светлината на света“ (Мат. 5: 14) за обичния ни народ, на когото сте се посветили да служите. Нека от вас винаги да струи онази Светлина, за която светият евангелист и боговидец пише, че „в мрака свети, и мракът я не обзе“ (Иоан 1: 5). Като Ви поздравяваме със знаменателната годишнина, благопожелаваме по молитвите и небесното застъпничество на Всесветата наша Владичица и всякога Дева Богородица, на всебългарския покровител свети Йоан Рилски Чудотворец и всички Свои дивни угодници, Всеблагият Бог щедро да дарува благодатната Си помощ и закрила, а Неговият Пресвети Дух да ви упътва във всяка мъдрост и знание!“ (пълен текст на Словото може да видите тук).

За празничното богслужения на десния клир пяха гости от Атина, водени от преподавателя по източно-църковно пеене в Семинарията Константинос Фотопулос. На левия клир пяха учениците от сборната група, водени от преподавателя си г-н Тодор Костов.

На празничното богослужение присъстваха представители на държавната власт, както и представителите на други държави в България сред които посланикът на Република Сърбия Н. Пр. доц. д-р Желко Йович, посланикът на Република Северна Македония Н. Пр. г-жа Агнеса Руси-Попоска, кметът на столицата г-жа Йорданка Фандъкова, министърът на културата г-н Кръстю Кръстев, зам.-министърът на образованието и науката г-жа Мариета Георгиева, деканите на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Ивайло Найденов и на Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ проф. д-р Магдалена Легкоступ.

В словото си еп. Пахомий ни върна 120 г. назад във времето и каза: „Преди 120 години далновидните архиереи на родната ни Църква решават тук, на това място, на което се намираме днес, на Курубаглар – Сухите лозя – да бъде издигнат дом на Мъдростта, и сухият баир да се превърне в медоточен извор, който повече от столетие да излива своите води и да напоява жадните души, свърнали тук, за да получат мъдростта на живота и знанието за Бога. Дом на Мъдростта, в който младежи, дошли от цялата страна и извън нейните предели, се обучават и се възпитават в Христовите добродетели, шлифоват се като драгоценни камъни и се подготвят да станат истински левити на Божия виноград – достойни свещенослужители и учители на народа ни.“ Очертавайки трудностите и проблемите на съвремието, Владиката продължи: „За нас ‒ малкото Христово стадо, е очевидно, че идващите дни ще ни изправят пред трудни, но не и непреодолими въпроси. Защото едно от най-важните неща, които младежите в Семинарията са учили, учат и ще учат, е това, че човекът е най-скъпото творение на Бога, че той носи Неговия безсмъртен образ. Духовното образование е преподаване на вечно актуалната истина, че човекът има произхода си у Бога; че човекът е призван да бъде съработник на Твореца; че на човека е обещана вечността. Духовното образование е пространството, където научно знание и духовно познание влизат в среща; където „как“ и „какво“ на науката се срещат със „защо“ на вярата. Схващането, че духовното образование няма бъдеще, е предразсъдък и Софийската семинария смирено и дръзновено вече 120 години го опровергава.“ (Виж цялото слово тук.)

Тържествено бяха връчени благодарствени грамоти на г-н Добрин Иванов и г-н Клеантис Куртис за тяхнато спомоществователство за храма на Семинарията.

За спомен на всички архиерей бяха раздадени панагии с лика на преп. Йоан Чудотворец с надпис: „120 години Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Всички официални гости получиха икона с лика на Рилския светец, в чиито нозе лежат стилизирани сградите на Семинарията.

Празникът завърши с обща снимка и прием в Аулата на Семинарията.

 

Текст: дякон Слави Спасов, секретар

Снимки: Йоан Бонев

Цветелин Митров 9 кл., Калоян Петров 9 кл.

Поздравителни адреси за празника бяха изпратени от следните гости:

 1. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС  И ПОЧЕТНА ЗНАЧКА ЗА БРАНИЦКИ ЕПИСКОП ПАХОМИЙ ОТ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ РУМЕН РАДЕВ
 2. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ КРЪСТЮ КРЪСТЕВ, МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА
 3. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ ПРОФ. ДФН АНАСТАС ГЕРДЖИКОВ, РЕКТОРА НА СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“
 4. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ ВАНЯ КАСТРЕВА, НАЧАЛНИК НА РЕГИОНАЛНО УПРАВЕЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАНИЕ, СОФИЯ – ГРАД
 5. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ ПРОФ. Д-Р САВА ДИМИТРОВ, РЕКТОР НА НАЦИНОЛАНАТА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ ПРОФ. ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ
 6. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС  ОТ ГЕОРГИ КРЪСТЕВ, ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ ПО ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА, МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
 7. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АРЕС ОТ Г-Н КИРИЛ ВЪЛЧЕВ, ГЕНЕРАЛЕН ДИРТЕКТОР БТА
 8. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ АКАД. ХРИСТО ГРИГОРОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЧК
 9. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ ПРОФ. Д-Р МАГДАЛЕНА ЛЕГКОСТУП, ДЕКАН НА ПРАВОСЛАВНИЯ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ КЪМ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТИ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“
 10. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ ЛАНДШАФТ АРХИТЕКТ ДОБРИНА АНДРЕЕВА, ДИРЕКТОР НА СГСАГ  „ХРИСТО БОТЕВ“
 11. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ОТЕЦ ПАИСИЙ – ГРАД НОВИ ИСКЪР – 1936 „
 12. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ РАНГЕЛ МАРКОВ, КМЕТ НА РАЙОН БАНКЯ, СТОЛИЧНА ОБЩИНА