Home > Без категория > Българската телеграфна агенция подписа договор за партньорство със Софийската семинария

“Нашата цел е да имаме такива сътрудничества с всички български университети. Имаме за цел подписването на договори и с всичките училища от сферата на културата. Много важно е сътрудничеството с професионалните училища – да има постоянна информация, която да мотивира повече български семейства и техните деца да се обучават в такива училища”, отбеляза Кирил Вълчев.

“Безспорно това е едно от най-важните училища в България, защото тук изграждате хората, които се грижат за съвестта на нацията. Тук са преминали обучение едни от най-значимите фигури в българската история, сред които се нареждат имената на Сирак Скитник, акад. проф. Николай Райнов, Камен Калчев, Йордан Радичков, редица композитори, оперни певци, историци, акад. Александър Бормов и много други. Така че съм сигурен, че тук израстват и сега бъдещи големи личности”, каза генералният директор на БТА.

Той отбеляза, че като национална информационна агенция БТА носи голяма отговорност за популяризиране на българската култура и традиции, някои от които, свързани и с религията, позовавайки се на чл.13 ал. 2 от Конституцията на Република България, където пише, че Източното православие е традиционното вероизповедание в България. “Разбира се, ние разпространяваме информация и за всички останали вероизповедания. Но самата Конституция ни задължава да поставим особено ударение върху Източното православие”, допълни Вълчев.

Генералният директор на БТА посочи, че през 2018 г. в емисията на агенцията има само една публикация, свързана със Софийската духовна семинария. През 2019 г. не е имало нито една, но след като са започнали разговори за бъдещо партньорство, през 2023 г. вече публикациите са единадесет. В емисията на БТА на английски език също не е имало информация за училището, въпреки някои значими събития, които са се състояли в него през годините.

“Целта на споразумението, което сега ще подпишем, е вие да присъствате всяка седмица в емисията на БТА, а най-значимите информации да присъстват и в английската емисия”, отбеляза Кирил Вълчев и допълни, че цел е и повече български семейства и децата им да видят възможността да получат такова специално образование, каквото предлага духовното училище. “То обаче не ги задължава задължително да стават духовници след това. Tе могат да се изяват във всяка сфера на културата и науката, а тези, които са с по-добър успех, могат да продължат без приемни изпити в Богословския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски‘‘, уточни Вълчев.

По думите му друг важен аспект от предоставянето на редовна информация за Софийската духовна семинария  е възможността, която БТА ще има за достигане до други български общности зад граница, особено по-големи такива, каквито има в Украйна, Молдова, Сърбия и Република Северна Македония.

“Най-сетне с този договор се разбираме за нещо, което може да се окаже от голяма полза за БТА – ваши възпитаници да идват на стаж в нашата агенция, да се срещнат с журналистите, а някои от тях могат да изберат това поприще. За БТА от голяма полза ще бъде хора със задълбочени познания в богослoвието да отразяват православни теми и да ги обясняват по-добре и по-задълбочено“, заяви Вълчев.

Генералният директор на БТА не пропусна да отбележи, че началото на сътрудничеството със Софийската духовна семинария се поставя в деня на годишнината от първия учебен ден в Семинарията, който е и деня, в който почитаме паметта на Св. Патриарх Евтимий.

“Патриарх Евтимий е един от най- великите български светии, който се е погрижил за това да бъдат преписани и преведени много книги и да се даде началото на една голяма книжовност, която и до ден днешен се ползва. Същевременно пазител на българския народ. Макар и толкова много векове под робство, българският народ е успял да се запази чрез неговото благословение, чрез неговата вяра, и неговото застъпничество пред лицето на Бога’’, разказа ректорът на Семинарията.

“Искам да благодаря за тази възможност да си сътрудничим с Българската телеграфна агенция, за да можем да достигаме колкото се може повече до хората, до техните семейства, до техните деца, за да разбират какво е Софийската духовна семинария като многогодишна образователна система‘‘, каза той.

Ректорът на духовното училище обясни, че Софийската духовна семинария е средно общообразователно и професионално училище. “Тук се изучават общообразователните предмети, които се изучават навсякъде по изискванията на МОН, под контрола на РУО- София, плюс богословските предмети. Те обогатяват и развиват човека, дават му възможността да разбира знанието за нашето православно християнство, нашите многогодишни традиции. Виждаме, че невъвеждането на вероучение в училищата продължава да тегне над обществото ни. Духовната неграмотност продължава и тези училища, които успяват да запазят знанието за вярата ни, в момента са Софийската духовна семинария и Пловдивската духовна семинария‘‘, обясни епископ Пахомий.

Той каза, че в училището в момента се обучават 80 ученици, които са от осми до дванадесети клас. Има двугодишен паралелен курс, в който се обучават около 40 човека – курс за завършили своето средно или висше образование мъже, които са решили след това да се обогатят и развият в богословската наука.

Епископ Пахомий отбеляза, че училището е на издръжка на Светия Синод, на Министерството на образованието и науката (МОН), което дава възможност за помощ и образоване на децата в богословските науки в една спокойна среда с подходящи условия – общежития, безплатна храна, библиотека, организирани посещения на манастири, както в България, така и в чужбина. Училището има и семинарски хор, който представя Семинарията на различни събития.

“В това доста напрегнато общество в момента, вие наистина давате на децата един друг поглед към живота – един спокоен поглед, и те могат да станат преносители именно на това спокойствие, защото нашето общество има голяма нужда от духовност”, посочи генералният директор на БТА.

“Ние поставяме един критерий в живота на децата да познават Бога. И когато в живота им се заговори за смирение, за търпение, за кроткост, за спокойствие, и любов, винаги това нещо се свързва с критерия, че нашият Господ Иисус Христос им го е показал на практика, в живота, а те имат възможността и задължението да го следват”, отбеляза ректорът на Духовната семинария.

След официалното подписване на договора генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев подари на ректора на Семинарията  специално издаден медал от монетния двор на Българската народна банка (БНБ), посветен на 125 години от основаването на БТА.

БТА припомня, че през изминалата година Софийската духовна семинария тържествено отбеляза 120 години от създаването си.

Като духовна школа Софийската семинария е продължител на Самоковското богословско училище. Тя продължава и доразвива започнатото от Богословското училище към Лясковския манастир „Св. Петър и Павел“. През 1897 г. Светият синод замисля да премести училището в София, но това не се осъществява и то остава в Самоков.

Светият синод решава да изчака построяването на специално здание за Духовна семинария на подареното през 1897 г. от Столичната община място от 50 декара в местността Курубаглар – голо възвишение южно от София. На 31 март 1902 г. на това място Негово Царско Височество княз Фердинанд I полага основния камък, а водосвет отслужва председателят на Светия синод – Варненският и Преславски митрополит Симеон, в съслужение със Софийския митрополит Партений и Старозагорския митрополит Методий.

На 20 януари 1903 г. след благодарствен молебен и водосвет започват учебните занятия. Йоаким Бакалов остава за ректор и всички учители от Самоковското богословско училище се преместват в София. През тази учебна година курсът на училището става шестгодишен. През април Учителският съвет взима решение Софийското богословско училище да се преименува в Духовна академия. На 26 октомври 1904 г. – Димитровден, тържествено е осветена семинарската църква „Св. Йоан Рилски“ от синодалните архиереи.

/АКМ/

ИЗТОЧНИК: БТА