Home > Без категория > Учениците от Семинарията почетоха 151-та година от обесването на йеродякон Игнатий (Васил Левски)

На 19. февруари – в деня, когато българският народ изразява признателността си към делото на своя Апостол на свободата – Васил Левски, ученици, преподаватели и служители от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, водени от Ректора – Негово Преосвещенство Браницки епископ Пахомий, също почетоха паметта на националния ни герой, като поднесоха цветя и венец пред паметника му на булеварда, носещ името на Левски, в центъра на столицата.

Годишнината – 151-ва по ред – от гибелта на йеродякон Игнатий – Васил Левски е пореден повод да се замислим за себепожертвователния му живот, посветен на благото на неговите съотечественици. Великият подвиг на пълното самопосвещаване, на себеотричането в името на поробените, намира в сърцата на поколения българи неугасваща признателност. Отдавайки се на служение на целия народ, Левски реализира на дело християнския нравствен принцип – да положи живота си за ближния. Затова по традиция всяка година на този ден семинаристите, училищното ръководство и преподавателският състав застават пред паметника на Дякона и ведно духом с целия български народ отдават чест на неговото епохално дело. Така, помнейки непрестанно личностите и събитията, свързани с историята и традициите на България, заедно се възпитаваме в любов към народ и Отечество.

Снимки: Калоян Петров, 9 кл.