Home > Без категория > Престави се в Господа Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

 

На 13.03.2024 г. се престави в Господа Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит (1945-2024 г.). Патриарх Неофит бе истински радетел за православното образование и възпитание и покровител на духовната ни Алма Матер – Софийската духовна семинария. През всичките си години на служение като епископ , митрополит и патриарх той отделяше време и сили, за да подкрепи учениците, учителите и ректорите. Негово Светейшество бе възпитаник на Софийската духовна семинария, която по времето на социализма бе принудително преместена на гара Черепиш. Завършва я през 1965 г. с отличен успех.

На утринното богослужение, ученици, учители и ръководство се помолиха за душата на новопреставения Божий раб Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски.

В официалното съобщение Св. Синод на Българската Православна църква приканва „православните християни да отправят своята искрена молитва ведно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – в селенията на праведните и го настани сред избраните отдясно, където с небесните воинства да възпява във вечността с приятен глас Бога.“

Вечна, блажена и светла да пребъде паметта на Светейшия наш отец Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски!