Home > Без категория > Митрополит Йоан отслужи св. Литургия в Софийската семинария за Неделя Сиропустна

Светата Божествена литургия за Неделя Сиропустна бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, духовен надзорник на Софийската духовна семинария, в съслужение с ректора на семинарията Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий. В светото богослужение съслужиха още и архимандрит Никодим, ефимерият протойерей Козма Поповски и дякон Слави Спасов.

Ученици и богомолци изпълниха Божия дом, за да се помолят в навечерието на Великия пост.

На клира пяха семинаристите от дванадесети клас, водени от преподавателя си г-н Тодор Костов.

По време на литургията бе произнесена заупокойна ектения за душата на Негово Светейшество българския патриарх и митрополит Софийски Неофит – новопреставен.

В края на литургията Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан се обърна с отеческо слово към вярващите. Той призова християните да засилят молитвата си към Бога, да смирят себе си, да ограничат осъждането на ближния, да се подготвят с тайнството покаяние и изповед, за да могат достойно да пристъпят към светите Дарове. На всички вярващи владиката пожела спасителен пост.

От своя страна Негово Преосвещенство епископ Пахомий благодари на митрополит Йоан за възможността заедно да отслужат св. Литургия в навечерието на Великия пост.

В края на богослужението Митрополит Йоан раздаде нафора на учениците и православните християни.