Home > Без категория > Семинаристите взеха участие в опелото и изпращането на патриарх Неофит

Учениците от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ взеха молитвено участие в опелото и изпращането на Негово Светейшество Неофит, патриарх български и митрополит Софийски.

След опелото, учениците от Семинарията поведоха траурното шествие с  тялото на Негово Сетейшество патриарх Неофит. Той беше пренесен през центъра на София до мястото за неговото погребение до митрополитската катедрала „Св. Неделя“. Ковчегът беше положен на лафет, теглен от бронирана военна машина, и така премина разстоянието между двата столични храма. В шествието се включиха митрополитите и епископите на БПЦ, политици и общественици, свещеници от столицата и страната, монаси, монахини, стотици миряни, гвардейци и представителният духов оркестър на армията.

Край стените на храм „Св. Неделя“ отново беше отслужен трисагий за упокой на Негово Светейшество патриарх Неофит. След като тялото на първойерарха на БПЦ беше положено в земята, стотици вярващи очакваха да положат цветя и отново да отдадат почит на патриарх Неофит.

Снимки: Иван Шишиев,

Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia ®

дякон Слави Спасов