Home > Без категория > Трета статия на Богородичния акатист бе прочетена в столичния храм „св. Благовещение“ с участие на учениците от Семинарията

На 05 април 2024 г. в столичния храм „Св. Благовещение“ в кв. Дружба бе отслужено Малко повечерие с III-та част от акатиста на Пресвета Богородица. Акатистът бе прочетен от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Молитвено участие взе Негово Преосвещенство  епископ Поликарп, викарий на Софийска епархия. На богослужението присъстваха: архимандрит Мелетий, заместник-ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия,  както и други духовници от Софийска епархия.

В светата богoслужба участваха учениците от Софийската духовна семинария като певци, иподякони и четци. Семинаристите от сборната певческа група пяха на десния клир под ръководството на архимандрит Мелетий, а на  левия клир под ръководството на учителя си г-н Тодор Костов.

В проповедта си епископ Пахомий говори, че като християни трябва да усилим нашия подвиг си чрез покаяние, пост и молитва, за да извървим пътя си до Светлото Христово Възкресение. Той подчерта, че останалите дни от светата Четиридесетница са дни, в които човек трябва да внимава върху себе си, за да има полза за спасението на душата си.

В края на богослужението предстоятелят на храм „Св. Благовещение“  ставрофорен иконом Емилиян Костадинов поднесе букет и благодари на Негово Преосвещенство  Браницкия епископ Пахомий.

Снимки: Цветелин Митров, 9 кл.

Видео: Калоян Петров, 9 кл.