Home > Без категория > Семинаристите водеха шествието на столичните училища за празника на славянската писменост и култура

В деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост 24 май възпитаниците, преподавателите и ръководството на Софийската духовна семинария участваха в тържественото шествие за празника, което започна от Националната художествена галерия и продължи до паметника на светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека. Всяка година семинаристите оглавяват шествието на столичните училища. Те носят семинарската икона на светите равноапостолни Кирил и Методий, заедно с рапиди и хоругви. На шествието присъстваха повече от 80 столични училища.

Пред събралото се множество около Народната библиотека бе извършен празничен водосвет и молебен по повод 24 май – Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност от Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод.

На молитвеното последование присъстваха Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Негово Преосвещенство Браницкият епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Мелетий, заместник-ректор на Семинарията и много  свещеници от Софийска епархия.

Снимки: Цветелин Митров, 9 кл.