Home > новини > Учениците от Семинарията показаха творбите си от курсовете по иконопис и дърворезба

На 25 юни 2024 г. в залата по иконопис на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ се състоя изложба на икони и дърворезба, изработени от учениците на духовната ни школа. Изложбата бе открита от ректора на Семинарията Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий. Той каза пред учениците, че в древност мнозина мъченици са защитили иконопочитанието с живота си и по този начин Православието е победило ереста на иконоборството.

Изложените произведения са плод на едногодишното обучение в курса по иконопис, проведен от Елеонора Караиванска (иконописец) и дърворезбаря Николай Иванов.

В Софийската духовна семинария се провеждат кусове по иконопис от 2016 г. до днес. Курсовете по иконопис и дърворезба са безплатни за учениците от Семинарията и имат за цел да ги обогатят с познания в областта на християнското изкуство, във възпитаване на добър естетически вкус и правилно разбиране на свещените образи в Православието, а също и да им дадат възможност за придобиване на практически умения за изработване на православните византийски икони.

Браницкият епископ Пахомий поздрави семинаристите за труда им и техния последователен и неотклонен стремеж да се усъвършенстват. Той отбеляза, че учениците са успели да усвоят много знания и да постигнат задоволителни видими резултати. Владиката отбеляза, че заниманията с иконопис,  ще им помогнат да изградят правилно чувство за познаване на каноничните образи на Господ Иисус Христос, Пресвета Богородица и светиите и един ден като свещеници ще им бъде от голяма полза.

Семинаристите бяха отличени с грамота за успешно приключване  на курсовете по иконопис и дърворезба за учебната 2023-2024 година. В края на изложбата икона с образа на  Св. Йоан Рилски Чудотворец, държащ Семинарския храм,  изографисана от отличника на випуск 2024  Иоан-Петър Павел Павлов  от 12 клас бе подарена на Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий  като благодарност за грижите положени за обучението на семинаристите.

Текст: дякон Слави Спасов

Снимки: Антон Вайдер, 9 кл., дякон Слави Спасов