Home > новини > На Петровден Тивериополският епископ Тихон връчи зрелостните свидетелства на завършващите Софийската духовна семинария „Св.Йоан Рилски“

На 29 юни – празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, възпитаниците на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” от випуск 2005 – 2010 г. получиха своите зрелостни свидетелства с благопожеланието занапред апостолски да проповядват Божието слово.

По решение на Св. Синод на БПЦ и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тържествената света Литургия в семинарския храм отслужи Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. В съслужението взеха участие Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, ректор на Семинарията, архимандрит Теофан, йеромонах Исаак, свещеник Божидар Маринов и свещеник Константин Цанков. Семинаристите абитуриенти огласиха празничната богослужба с песнопения на източен напев.

В храма редом със семинарските преподаватели бяха и преподаватели от Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, г-жа Ваня Станчева, старши експерт по религия в РИО – София град към Министерството на образованието, младежта и науката, много близки, роднини и приятели на абитуриентите, миряни.

Проповед за днес честваните велики Божии угодници – апостолите Петър и Павел, произнесе по време на свещеническото причащение зрелостникът Иван Шишиев.

В края на св. Литургия преосвещеният епископ Тихон се обърна към завършващите семинаристи с напътствено слово, в което отбеляза, че няма семинарист, който да е учил и да е завършил Семинарията и след това да е забравил, че е бил такъв. Защото завършилите Семинарията завинаги остават чеда на Българската православна църква и носят през целия си живот факела на вярата. Епископ Тихон изтъкна, че от момента, в който завършващите семинаристи получат своите дипломи, от ученици – те стават учители, проповедници на светото Евангелие. “Пожелавам силата и упоритостта на св. ап. Петър, мъдростта и богословието на св. ап. Павел и тяхното благословение да бъде във всички нас, за да можем да насадим отново онова, което беше покрито с пепел – духа, достойнството и вярата на нашия народ!” – каза архиереят.

Поздравително слово към зрелостниците произнесе и ректорът – архимандрит Сергий. Той подчерта, че завършващите семинаристи са просветени, зрели и добре подготвени за делото на светата ни Православна църква, и изрази увереността си, че където и да се намират, на каквато и работа да бъдат, те винаги ще останат верни и предани синове на светата Православна църква. Архим. Сергий завърши словото си с думите: “Изпращайки ви днес за плодотворна работа в живота, заедно със светата Църква ви казваме: “На добър и благословен път в живота! Нека благодатта Божия винаги да ви съпътства и всичко, което правите да бъде за ”Церкви и Отечество на пользу”.

С приветствие към абитуриентите от името на деканското ръководство на Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” се обърна и доц. д-р Божидар Андонов, преподавател по религиозна педагогика. Той сърдечно приветства завършващите семинаристи, като им пожела по молитвите и застъпничеството на днес честваните първовърховни апостоли Петър и Павел, и на небесния покровител на софийското духовно школо – св. Йоан Рилски, Бог да благослови по-нататъшния им път в живота и да бъдат “Добре дошли!” в Богословския факултет на Софийския университет.

Накрая с топли думи към абитуриентите от петгодишния редовен курс на обучение се обърна техният класен ръководител – г-н Благовест Борисов, който, позовавайки се на текстове от Свещеното Писание, им пожела успешен и плодотворен път в живота.

От своя страна зрелостниците от випуск 2010 г., изразявайки благодарността си за положените трудове и усилия на отец-ректора и преподавателите, подариха на архим. Сергий икона – диптих на Господ Иисус Христос и Пресвета Богородица, а на г-н Борисов – икона на св. Благовещение.

След трикратно многолетствие настъпи най-тържественият и вълнуващ момент – връчването на свидетелствата за завършено средно богословско образование. Заедно с дипломите си, всички зрелостници получиха и по един екземпляр от светата Библия, издание на Славянобългарския манастир “Св. вмчк Георги Зограф”, 2009 г., с благословение и благопожелания от светейшия патриарх Максим и членовете на Св. Синод на БПЦ за крепко здраве и духовни радости и успехи.

Тази година петгодишния курс на обучение в Софийската духовна семинария завършват 20 души, а двегодишния курс – 21. Между тях има двама семинаристи от Молдова и един от Сърбия.

Текст: Мария Братинова
Снимки: Здравко Кънев и Петър Цветков